Llista alfabètica
Llista alfabètica

Joan-Baptista Campos Cruañes

El Grau de Castelló, 3 de setembre de 1961
Benicàssim, 12 de març de 2013

Fotografia de Joan-Baptista Campos Cruañes

Metge i escriptor

Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València i metge del SAMU en diverses localitats. Cap a l’any 2000 realitzava estudis d’Humanitats a la Universitat Jaume I de Castelló.

La seua dedicació a la literatura va ser intensa en diversos gèneres: poesia, narrativa, premsa, etc. Començà a escriure poemes durant l’època universitària a València en Cicatriu, revista literària de la Facultat de Medicina. Així mateix, té diversos estudis etnogràfics com ara Llibret de la colla Salandratxo (1994), Camí d’arrels (1996) i Al voltant del nom de les colles (1995), llibre fet en col·laboració amb L. Rodríguez, R. Aiabau i R. J. Sanz. Altrament, participava en les revistes Castelló Festa Plena, La Barraca, Vila de Càlig i Revista del Col·legi de Metges de Castelló. Va ser director i ànima de la revista de cultura i festa de la Federació de Colles de Castelló, Plaça Major, entre els números 0-33, en uns anys decisius per a la consolidació i afirmació de la publicació, creada en 1996. A més, nodria el seu blog literari «La garfa dels dies».

L’obra literària de Joan Baptista Campos està marcada per dues grans passions: la poesia i el viatge. De fet, és conegut pel públic per la seua trajectòria com a poeta i les seues referències viatgeres. Campos era, en paraules dels seus amics lletraferits, un observador nat, un individu aparentment tranquil que mira amb atenció el món, tot apuntant en el seu quadern imaginari els petits detalls que conformen la realitat que l’envolta.

Com a poeta fou guardonat amb premis com el Senyoriu d’Ausiàs March de Beniarjó (2000), el Màrius Torres de Lleida (2002), l’Ibn Hazn de Xàtiva (2002) o el Manel Garcia Grau de Castelló de la Plana (2008). Publicà els poemaris Encenalls de la memòria (1997), Àmbits de l’amor primer (1998), Illes (1999), La sang (2001), Istanbul (2001), Quadern de l’Índia (2001), Pavelló d’Orient (2003), Ciutat Remor (2003), Aquesta estranya quietud (2005), Jardí clos (2008). Alguns dels seus poemes formen part del llibre de didàctica de la poesia Racó de Poesia (2003), de Xàtiva en la literatura (2008) i de For Sale o 50 veus de la terra (2010).

Com a narrador publicà El cadàver (Premi Alambor de Contes, 2000), el recull Contes d’estiu (Premi de Narrativa Alambor, 2002) i Històries naturals (Premi de Narrativa Curta Josep Pascual Tirado de Castelló de 2009). Feu incursions en la literatura de viatges amb El món en dotze postals (Premi de Narrativa Catalana de Sant Just Desvern, 2008), Far West: final de trajecte (Premi de Literatura de Viatges Vila de Lloret, 2010) i El regal en la mirada (2011).

Després de morir van aparéixer dos poemaris: Matèria d’aigua va ser publicat pòstumament en 2013 per l’Ajuntament de Castelló, en el qual Campos retorna al paisatge de la seua infantesa, el Grau de Castelló, lloc on va nàixer, que havia tingut protagonisme en Encenalls de la memòria, el seu primer poemari. L’11 d’abril de 2019, la seua filla Eva Albert va presentar a Benicàssim un altre poemari pòstum, Temps de clepsidra, escrit per Campos a l’hospital. El temps és el protagonista principal d’aquest recull de poemes o, millor dit, la lluita contra aquest temps que s’albira amb un final marcat per la caiguda de l’aigua o de l’arena en aquesta clepsidra que dona títol al poemari. El temps hi apareix com a element tràgic perquè és imparable i pot acabar en qualsevol moment, alhora que és representat sovint per una natura que segueix imparable el seu cicle vital.

La seua primeríssima producció poètica consta al Diccionari de la literatura valenciana (1968-2000). Els amics de la revista Plaça Major li van dedicar diverses semblances i estudis de la seua obra en el número 52 (primavera-estiu de 2013). El 3 d’octubre de 2014, El Pont Cooperativa de Lletres el nomenava Soci d’Honor juntament amb Vicent Pau Serra i Fortuño, tots dos traspassats. Era membre fundador i actiu d’aquesta associació. El cantautor Artur Álvarez li va musicar el poema «Aigua que ve de la mar». L'agència de lectura que hi ha a la plaça del Pintor Porcar de Castelló de la Plana porta el seu nom.

Autoria: Òscar Pérez Silvestre

Joan-Baptista Campos Cruañes

Bibliografia


Capítols de llibres

Diversos autors. «Joan-Baptista Campos Cruañes», a: Diversos autors. Diccionari de la literatura valenciana (1968-2000). Alacant: Instituto Alicantino de Cultura Juan Gil-Albert, 2001, p. 96-97.
Articles en publicacions periòdiques

Diversos autors. Plaça Major, núm. 52, 2013.