Memòria Valencianista.cat · Logo
 
 
Biografia
Obra pròpia
Inicial
Biografia
Estanislau Alberola i Serra
Quatretonda, 25 de setembre de 1861
Quatretonda, 26 de gener de 1933

Poeta i dramaturg

Llaurador i fill de llauradors, no aprenguí a llegir i escriure fins els 28 anys, per la qual cosa treballava mentalment els seus poemes i se'ls dictava a un amic que li tornava ja escrits.

Vinculat a Lo Rat-Penat, el 1917 participà a la comissió de valencians que viatjà a Barcelona, juntament amb Joan Pérez i Lucia, que en aquell moment presidia la degana entitat valencianista, però també Lluís Cebrian i Mezquita, Josep Garcia i Conejos, Eduard Martínez i Ferrando o Salvador Ferrandis i Luna. El seu objectiu era correspondre a la visita que anteriorment, alguns membres de la Lliga Regionalista vinculats amb la Renaixença catalana havien efectuat al País Valencià, on havien ajudat a promoure la formació d’un nou partit en la mateixa línia ideològica: la Unió Valencianista. 

El 1922 va participar, amb una comèdia, als Jocs Florals de Lo Rat-Penat. Cal dir, però, que la seva carrera com a escriptor continuà amb la publicació de composicions poètiques i dramatúrgiques. A més, com a gran coneixedor de les tradicions i el costumisme valencià, va publicar una gran obra recopilatòria, titulada Refraner valencià (1929). Com a dramaturg, va escriure algunes comèdies, com Cansonera valenciana (1926), Ans que tot, mare (1928) o Terres secanes de la mateixa sang, les quals van assolir grans èxits entre el públic.Autoria: LSC


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2019 · Avís legal