Memòria Valencianista.cat · Logo
 
 
Biografia
Obra pròpia
Bibliografia
Inicial
Biografia
Faust Hernàndez i Casajuana
València, 13 de novembre de 1888
València, 29 de juliol de 1972

Dramaturg

De ben jove començà a destacar com a escriptor. El 1903, amb tan sols 15 anys, ja va escriure la seva primera obra, Marcelo, en castellà. Un temps després, el 1909, començà a escriure ja en valencià, publicant L'amor que torna, la qual es va representar aquell mateix any a l'Escola de Declamació de Lo Rat-Penat.

A partir del 1913 va establir contactes amb l'escriptor Maximilià Thous i Orts i el músic Miquel Asensi. Amb ells, fundà un grup d'escriptors de sainets musicats, els quals publicaren La sombra del Miguelete (1914), i uns anys més tard, La bella codony (1916) i A la vora del riu, mare (1919).

Fou militant de Joventut Valencianista, entitat que havia estat fundada el 1908. El 1914, formà part de la Junta Directiva de l'organització, durant el període en què Francesc Aguirre n'era president. Des de Joventut Valencianista, col·laborà en promoure el conegut Acte d'Afirmació Valencianista, celebrat el 26 de juliol de 1914 al Teatre Eslava de València, que buscava establir relacions entre els partits i organitzacions afins per tal de fer un front comú valencianista. Es pretenia, doncs, fer pressió a les autoritats per aconseguir la oficialitat del valencià, el reconeixement de la personalitat pròpia del País Valencià i l'assoliment de l'autonomia administrativa.

El mateix 1914 començà a treballar com a redactor en cap de la revista El Cuento del Dumenche on va col·laborar amb Vicent Miquel i Carceller.

Des del 1925 fins el 1929 treballà com a director artístic al Teatre Modern de València. L'any següent, va col·laborar en la fundació de Nostra Novel·la. Tanmateix, amb l'esclat de la Guerra Civil es va traslladar a Burjassot, on continuà la seva tasca de director artístic, però també treballà com a responsable màxim de l'Escola de Declamació de la localitat.

Durant els anys de la immediata postguerra, la seva producció literària va disminuir significativament. Tot i així, continuà escrivint algunes novel·les o comèdies, i revisant treballs anteriors.

El 1952 fou guardonat amb el Premi Valencià de Literatura de la Diputació Provincial per la seva obra La Masia de Masiá. Malgrat això, l'obra no s'estrenaria fins al cap de deu anys.

Durant la dècada del 1960 continuà estrenant les seues obres, com Casa de los Obreros (1962) al teatre Talia de València, i Bomba va (1968) al teatre Alkázar de València. Aquesta va ser la seua última obra, la qual malauradament assolí poc èxit entre el públic. A partir d'aquest període, abandonà en gran part la producció literària.

A la seua mort havia deixat com a llegat intel·lectual una producció literària formada per 136 obres i el reconeixement d'haver estat un dels autors teatrals més prestigiosos de les dècades de 1920 i 1930.Autoria: LSC


Descarregar biografia en PDF


        © Fundació Josep Irla, 2019 · Avís legal