Llista alfabètica
Llista alfabètica

Agustí Agulló i Marcos

Elx, 20 d'octubre de 1958
Elx, 22 de febrer de 2021

Fotografia de Agustí Agulló i Marcos

Activista cívic i cultural

El 18 de juliol de 2022 es va inaugurar, a tocar del Pont Vell d’Elx, la plaça d’Agustí Agulló i Marco. L’acte oficial, presidit per l’alcalde de la ciutat, Carlos González Serna, va comptar també amb la participació de la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Anna Oliver; el president d’El Tempir, Josep Escribano; la seua muller, Isabel Gracia Martínez; el seu fill, Àlex Agulló, i diferents entitats representatives de la cultura popular com la Colla de Tabaleters El Cascabot d’Elx, la Muixeranga de les Valls del Vinalopó i la Nova Muixeranga d’Elx. No debades al 1994 en fou un dels impulsors de la tornada de la musica tradicional als carrers de la ciutat, desapareguda des de la dècada dels setanta com a impulsor de la Colla El Cascabot

Durant la glossa d’aquest important activista, Escribano va destacar entre moltes altres coses el fet que Agulló convertís el Casal d’ACPV d’Elx en un referent del valencianisme en el sud del País Valencià.

Certament, el Casal fou un dels epicentres de l’activitat pública d’Agulló, però no pas l’únic. De fet, el seu activisme lingüístic i polític s’hi pot comptar com un dels factors importants en la pervivència pública del valencià en la capital del Vinalopó.

Nascut el 1958 a Elx al si d’una família republicana, sa mare era del Baix Segura i el seu pare fill del barri del Raval d’Elx. Agulló, amb només 18 anys, va prendre consciència lingüística inicialment influït per Antoni Bru Gómez, nascut a València el 1917 i mort el 1987 a Elx. Bru, advocat laboralista compromès amb els drets dels treballadors del calcer de la ciutat, havia estat fundador també el 1966 del Partit Socialista Valencià (PSV)[1] i del Club d’Amics de la Unesco. Va ser també Bru qui, juntament amb Josep Maraldés Ibarra (Elx 1941-2008), van organitzar el 1969 el primer curs de català al sud del País Valencià arran del centenari de Pompeu Fabra.[2] Curs que just començades les classes fou prohibit. Una altra de les persones que van marcar la trajectòria d’Agulló fou Joan-Carles Martí i Casanova, president fundacional d’El Tempir durant 15 anys.[3]

Durant el seu parlament, Escribano va recordar que Agulló formà part amb Bru, el Maraldés, Josep Lluís Barceló[4] i l’artista Andreu Castillejos i Furió de la generació que va treballar per la recuperació del valencià en la dècada dels 80 i 90 a Elx. Un col·lectiu en defensa del valencià del qual també formaven part els mestres que impulsaren el valencià al sud com Tudi Torró, Salvador Valero, Vicent Ripoll, Regina Morante així com molts dels membres de l’escola del Blasco i del Palmerar i de les escoletes infantils. Tot plegat, recordava el president d’El Tempir, alguns d’ells van ser els promotors que van impulsar la coneguda com «Festa de la Primavera», precursora de les Trobades d’Escoles en Valencià.

El 1981, Agulló va viatjar a Nicaragua en ple moment de la revolució sandinista que va derrocar el dictador Somoza. Fou després de fer el servei militar en el Cos d’Operacions Especial el que li va servir per a viatjar fins al país centreamericà com a voluntari internacionalista. Agulló hi va estar dos mesos a la ciutat de Jalapa en la frontera d’Hondures, des d’on l’administració de Ronald Reagan preparava la contrarevolució. Relata el periodista Manuel Lillo que va exercir com a guerriller mantenint contacte amb assenyalats sandinistes com ara Heberto Incer, que posteriorment seria ambaixador de Nicaragua a Alemanya i amb qui va mantenir una copiosa correspondència. A Nicaragua, a Agulló se’l va començar a conèixer afectuosament amb el sobrenom de Chele, que és com s’anomena a Nicaragua la gent de pell blanca.   

Agulló va impulsar en 1998 el Casal Jaume I d’Elx –depenent d’ACPV–, del qual fou coordinador i en va formar part també de la junta de l’associació El Tempir. A més, va ser impulsor de més casals com el de Fraga, Perpinyà, Benissa o Beniarbeig.

Des del Casal va organitzar actes com el de la diada del 9 d’Octubre, el Correllengua, els sopars dels Premis Jaume I d’Elx, la Festa Estellés[5] o el Club de Lectura del Casal d’ACPV. El 2001 va organitzar des del Casal l’acte d’homenatge multitudinari en el Gran Teatre d’Elx al Batalló d’Elx, grup de voluntaris que a partir de 1937 van lluitar contra el feixisme.

Entre les moltes distincions, Agulló va rebre el 2008 el Premi d’Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona; el 2019 el Premi Terrones al Dret a Decidir; el 2020 el Premi Marc Granell en la categoria «Persones activistes amb CCOO-PV», atorgat per aquest sindicat; el 2020 el Premi d’Elx d’El Tempir per la seua tasca com a «activista lingüístic i dinamitzador cultural al llarg de la seua vida», i un any després el premi pòstum de l’Ateneu de Crevillent –ciutat a què estava molt vinculat– en reconeixement al seu treball com a activista cultural i social. El 9 d'Octubre de 2022 va rebre a títol pòstum la Medalla de Plata del Bimil·lenari d'Elx per la defensa i projecció de la llengua i la cultura valenciana a la ciutat.



[1] D’inspiració fusteriana, fou fundat el 1964 amb membres del Moviment-Social Cristià de Catalunya,  d’Acció Socialista Valenciana i de l’Agrupació d’Estudiants Valencians. Part de la seua militància provenia del Front Marxista Valencià de què formaven part els germans Codonyer o Enric Tàrrega, entre d’altres. Alguns dels seus militants més assenyalats foren Alfons Cucó, Josep Vicent Marquès, Joan Josep Pérez Benlloch, Josep Lluís Blasco o Ricard Pérez Casado. Vegeu, de Benito Sanz Díaz i Miquel Nadal i Tàrrega, Tradició i modernitat del valencianisme (Tres i Quatre, 1996).

[2] Glossa de Joan-Carles Martí Casanova amb motiu del Premi Martí Gasull i Roig atorgat per la Plataforma per la Llengua. En línia: https://premismartigasull.cat/media/upload/pdf/pdf-joan-carles-marti-i-casanova-print_editora_3_1_1.pdf

[3] Manuel Lillo: "Agustí Agulló, referent il·licità en la defensa de la llengua", El Temps (22-2-2021). En línia: https://www.eltemps.cat/article/12892/sha-mort-agusti-agullo-referent-illicita-en-la-defensa-de-la-llengua

[4] Josep Lluís Rodríguez Barceló (Elx, 1935-1994). Fou advocat, filòleg i polític. El 1975 impulsà el Partit Demòcrata que va participar tant a la Taula Democràtica del País Valencià com en el Consell Democràtic del País Valencià. Formà part de la UCD i va ser en aquesta formació per la qual va ser elegit diputat per la província d’Alacant en les legislatives de 1977. Va ser membre de l’Assemblea de Parlamentaris del País Valencià i del Consell del País Valencià presidit per Josep Lluís Albinyana, que el va nomenar conseller d’Educació de la preautonomia des d’abril de 1978 fins a juny de 1979. Considerat un dels impulsors del valencià en el sistema educatiu, va deixar la política i va continuar la seua activitat pública a través d’Acció Cultural del País Valencià i com a president de la Fundació Jaume Roig d’Elx. A les eleccions generals de 1986 va donar suport a la candidatura d’Unitat del Poble Valencià (UPV).

[5] La idea de la Festa Estellés que avui es celebra a multitud de ciutats dels Països Catalans parteix d’una idea de l’escriptor Josep Lozano, que es va inspirar en els Burns Night o Burns Supper, organitzats a Escòcia en homenatge al poeta Robert Burns (1759-1796). Lozano va exposa per primera vegada la idea d’organitzar aquests sopars durant la 6a Trobada d’Escriptores i Escriptors de la Ribera. El primer dels sopars va tenir lloc a Alginet, el poble de Lozano, el 2010. Per saber-ne mes, Josep Lozano: "Origen de la Festa d’Estellés" (La Veu dels Llibres, 21-3-2020). En línia: https://www.laveudelsllibres.cat/noticia/31455/origen-festa-estelles

 

Autoria: Francesc Viadel i Girbés / Daniel Galvany i Quesada / Jordi Vayà i Olcina