Llista alfabètica
Llista alfabètica

Francesc Badenes i Dalmau

Alberic, 2 de desembre de 1859
València, 21 de gener de 1917

Fotografia de Francesc Badenes i Dalmau

Poeta

Considerat com un dels més grans poetes de la Renaixença. Ingressa com a soci en Lo Rat Penat des del dia de la seva fundació el 1878, on va arribar a ser president de la secció de Literatura. El 1898 guanya la Flor Natural en els Jocs Florals amb la poesia, de tints escapistes, titulada "L'albada". Acaba en una mena de posfaci que remet a l'actualitat de forma idealista. És un poema breu en art menor però que finalitza en un quintero, diu així: "Canteula á tot´hora, doncelles hermoses;/ Alsala en tes feynes, gentil llaurador;/ Puix ¡ay! Mentres sonen ses notes gracioses,/ Viurá nostra historia, de gestes glorioses,/ Viurá nostra mare, la mare del cor."

També participa en els anomenats "Tes lliteraris de Lo Rat Penat", vetllades celebrades els dissabtes a la tarda on es tractaven temes importants per a la marxa d'aquesta societat, a més de la lectura d'alguns versos i peces musicals. Aquesta entitat també celebrava trobades en què s'exposaven conferències de diversa temàtica. Badenes i Dalmau participa el 1910 amb "Notes folklòriques sobre llenguatje, Costums i lliteratura valencianes". Va ser soci corresponsal a Barcelona des d'abril de 1908.

El 1912 se celebra un homenatge a Eduard Escalante i Francesc Badenes. Aquest últim, és considerat com un poeta que marca la transició a les tendències més actuals gràcies, sobretot, a la seva obra Cants de la Ribera. En aquest sentit, pertany a la segona generació de poetes de la Renaixença.

Va escriure poemes de temàtica romàntica i floralesca. Amb un ús molt viu del llenguatge i una gran habilitat en les descripcions del paisatge, trobem en els seus versos influències de Maragall i de l'escola mallorquina. Entre els seus llibres de poemes breus destaquen: Flors de Xúquer (1897), Rondalles del poble (1900) i Cants de la Ribera (1911); entre els poemes de major extensió: "El Torbellino" (1881) i "Mariola: llegenda del temps de les Germanies" (1897). Estrena el drama Honradez y perfidia (1884) i tradueix al castellà les obres de Jacint Verdaguer: Idil·lis i cants místics (1908), Sant Francesc (1909) i Excursions i viatges. Deixà inèdit un poema: "Veus de natura".

Sempre molt interessat en la llengua, publicà un Estudi Folklòric sobre l'origen de la llengua valenciana i Llegendes i tradicions valencianes (1899). També col·labora en diverses publicacions periòdiques com Terra Valenciana, El Poble Valencià, Vixca València i Lo Rat Penat.

La seva néta, Teresa Cebrián i Badenes es va encarregar, el 1980, d'editar una antologia de la seva obra. En construir-se la Biblioteca Valenciana, la seva néta dóna la gran biblioteca del poeta, juntament amb alguns quadres i altres objectes personals.

Arran de la confrontació entre Llorente i Llombart, aquest últim crea la societat excursionista La Oronella, el 5 de gener de 1888. Un intent de societat paral·lela a Lo Rat Penat de la qual Francesc Badenes va ser vocal. Seguint aquest mateix descontent cap a Lo Rat Penat, el 1904 es crea València Nova. Els seus principals impulsors van ser Josep Maria Puig i Torralva, Ramon Andrés Cabrelles i el propi Francesc Badenes, als quals es van sumar, alguns burgesos, estudiants i mestres. Aquesta nova organització, inspirada en el moviment polític de Solidaritat Catalana, perseguia una superació del provincialisme. Molts consideren a València Nova com l'origen del valencianisme polític, superant el ratpenatisme apolític dominant fins aleshores.

Autoria: Jaume Crespo i Martínez

Francesc Badenes i Dalmau

Obra pròpia


Llibres

BADENES DALMAU, Francesc. Flors del Xüquer . Barcelona: L'Atlántida, 1897.
BADENES DALMAU, Francesc. Mariola : llegenda del temps de les Germanies. València: Estampa de Joseph Canales, 1897.
BADENES DALMAU, Francesc. Rondalles del poble. Barcelona: Estampa de Francesch Badia, 1900.
BADENES DALMAU, Francesc. Rebrotada : poesíes . València: Agrupació Pro poesia valenciana, 1915.
BADENES DALMAU, Francesc. Poesies . Barcelona: Ilustració Catalana, 1916.
BADENES DALMAU, Francesc. Antología : reproducció de les obres del poeta Francesc Badenes i Dalmau. València: Edicions Marí Montañana, 1980.

Francesc Badenes i Dalmau

Bibliografia


Articles en publicacions periòdiques

PÉREZ MORAGÓN, Francesc. «Francesc Badenes Dalmau: "Antologia"» a: L'Espill, núm. 8, 1980, p. 139-141.