Llista alfabètica
Llista alfabètica

Gregori Rafael Blasco i Moreno

Oriola, 3 d'agost de 1836
Castelló de la Plana, 22 de juny de 1884

Fotografia de Gregori Rafael Blasco i Moreno

Jurista, polític, escriptor i arqueòleg

Fill del metge Gerónimo Blasco Monpeau i de María Moreno Salas. Va estudiar quatre anys a l’institut de segona ensenyança d’Oriola i el cinqué al de Múrcia, on es va graduar de batxiller.

A la Universidad Central de Madrid va cursar tres anys de Medicina, però va abandonar aquells estudis perquè li interessava més l’escriptura que practicava en el periòdic El Museo Literario, amb treballs literaris, històrics, artístics i poètics. En 1856 va passar a València a estudiar lleis, on va rebre la llicenciatura en Dret Civil i Canònic el 24 de juny de 1862. Al mes de gener de 1857 havia entrat en la redacció d’El Diario Mercantil de València, en la qual va col·laborar fins a l’octubre de 1868. En 1863 fou elegit vicepresident de la Secció de Procediments de l’Acadèmia de Legislació i Jurisprudència de València, i pel desembre de 1866 vicepresident de la Secció de Dret Polític i Administratiu.

Una de les seues passions van ser els estudis històrics, especialment els arqueològics. Com a bon dibuixant, va llegar una gran sèrie d’estampes de làpides i monuments de l’antiguitat i una nombrosa col·lecció de fangs saguntins, que en morir va adquirir l’antiquari i numismàtic Francisco Caballero Infante. A finals de 1862 va organitzar l’Orfeó Valencià, primera societat coral de València, per a desenvolupar l’afició a la música en la classe treballadora, i creà una escola de música que va sostindre alguns mesos. En 1866 va ser nomenat soci corresponsal de la Diputació Arqueològica de Sevilla, i al gener de 1869 soci corresponent de l’Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona. L’Ajuntament de València el va elegir secretari a primeries d’octubre de 1869, càrrec des del qual va procurar per la conservació de l’arxiu municipal en els fets de la revolta d’octubre de 1869. Al desembre de 1869 va renunciar al càrrec i fou nomenat jutge de primera instància de Xelva, i posteriorment de Maó, Guadix (1877) i La Unión. La darrera ocupació va ser com a magistrat de l’Audiència de Castelló, on va morir als 47 anys i va ser soterrat al Cementeri de Sant Josep.

La vida literària d’aquest oriolà inclou els gèneres festius i seriosos, tant lírics com dramàtics, històrics i narratius, en valencià i en castellà. En la llengua del país va compondre, entre altres, el poema «Nostra Dona dels Desamparats», premiat en el certamen de 1867 amb motiu del segon centenar de la instal·lació de la imatge primitiva a la capella. Va deixar inèdits una gran quantitat d’articles literaris, artístics, arqueològics i poesies castellanes i valencianes.

La seua filla María Blasco del Cacho (1870-1925), ja òrfena de pare i mare, va ser la primera muller de Vicent Blasco Ibáñez, casats en 1889. Maria, culta i bona pianista, era l’única filla del matrimoni i va ser educada en col·legis religiosos.

Autoria: Òscar Pérez Silvestre

Gregori Rafael Blasco i Moreno

Bibliografia


Capítols de llibres

José Pastor Navarro. José Pastor Navarro. Diccionario biográfico de personajes alicantinos, 2. Alacant: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, 2017, p. 164-166.
Manuel Rico García. «Gregorio Rafael Blasco Moreno», a: Manuel Rico García. Ensayo biográfico bibliográfico de escritores de Alicante y su provincia. Alacant: Instituto de Cultura Juan Gil-Albert, 1986, p. 96-97.