Llista alfabètica
Llista alfabètica

Joan Manuel Borràs i Jarque

Vinaròs, 2 de març de 1885
Castelló de la Plana, 27 de gener de 1945

Fotografia de Joan Manuel Borràs i Jarque

Escriptor i mestre

Fill de Joan Baptista Borràs i de Maximina Jarque i Boix, va ser el petit de diversos germans.

Als 18 anys marxà a Blanes per estudiar el seminari, que acabà el 1910, quan es va inscriure a l’Ordre de la Sagrada Família, del pare Manyanet. Tot i així, abandonà la carrera religiosa per marxar a Barcelona. Allà, començà a estudiar magisteri, i després d’uns anys començà a exercir de professor a Onda.

Uns anys després es traslladà a Vila-real, on el 20 de juliol de 1915 es va casar amb Maria Gràcia Bono i Boix.

Va cultivar molts gèneres literaris i va arribar a publicar a diverses revistes, com San Sebastián o La Ilustración Católica, sobretot d’ençà de 1917, amb molts escrits datats a Borriana i, des de 1919, a Ortells. El 1917 havia publicat el drama titulat El Glorioso Patrono de Vinaroz amb el que va rebre el premi de la revista.

La seva literatura i poesia s’inclou dins la corrent avantguardista de la generació simbolista valenciana. La seva temàtica és bàsicament jocfloralesca, i així, exalta temes com la pàtria, la fe i l’amor. El 1922 va rebre la Flor Natural en el certàmen literari celebrat a Vila-real. 

Durant la dictadura de Primo de Rivera es polititzà progressivament dins el progressisme valencianista. Això es va reflectir en certa manera dins la seva obra literària ja que ell, així com altres artistes de la talla de Josep Renau, Manuela Ballester o Ferran Escrivà, van rebutjar el principi de «L’art per l’art».

El 1924 començà a treballar com a professor a Càlig. Allí hi va escriure la seva famosa obra titulada Història de Vinaròs (1929), mostrant el seu interès en la recuperació històrica del seu poble natal, malgrat les crítiques rebudes pels cacics locals afins a la Dictadura de Primo de Rivera.

Durant l'etapa republicana treballà juntament amb Carles Salvador per tirar endavant el projecte de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Valenciana, procurant que els seus alumnes s’expliquessin i escrivissin en valencià, seguint les pautes establertes durant les Jornades Pedagògiques de Castelló pel Grup de Mestres Valencianistes.

Durant la Guerra Civil, per evitar ser perseguit, camuflà les seves conviccions catòliques utilitzant alguns pseudònims, com «Zonariv», «Casos y coses» o «Res rerum». però el mateix 1936 fou cessat com a professor per haver sigut cofundador dos anys abans de l’Associació de Mestres Catòlics.

Després de l’esclat de la Guerra Civil fou empresonat i condemnat, el 1937, a treballs forçats, degut a diverses denuncies per part del periòdic La Voz del Pueblo.

El 15 de febrer de 1939, finalitzada la Guerra Civil, torna a impartir com a professor, sent nomenat inspector d’Ensenyament Primari i al maig de 1941, inspector en cap d’Ensenyament Primari. Amb aquest càrrec va realitzar alguns viatges a Itàlia, subvencionats pel govern italià.

El seu llegat com escriptor fou voluminós, amb obres com La Orden V. de Montesa y sus pueblos, Vendöme i el darrer pirata, Narraciones y leyendas levantinas, Las Villas de un maestro o Leyendas de la Pasión, entre moltes d’altres.

Autoria: Laura Sellarès i Centelles

Joan Manuel Borràs i Jarque

Obra pròpia


Llibres

BORRÀS I JARQUE, Joan Manuel. Història de Vinaròs. 1929-1930.
BORRÀS I JARQUE, Joan Manuel. Història de Vinaròs. Associació Cultural Amics de Vinaròs, 1979.
Articles en publicacions periòdiques

BORRÀS I JARQUE, Joan Manuel. «L'Ermita assolada» a: El Cuento del Dumenge, 1919.
BORRÀS I JARQUE, Joan Manuel. «Las Villas de un Maestro» a: Diario de Castelló, 1925.

Joan Manuel Borràs i Jarque

Bibliografia


Capítols de llibres

DELGADO AGRAMUNT, A.. DELGADO AGRAMUNT, A.. Vinaròs: sus hombres sus nombres. Vinaròs: Editorial Antinea, 1997.
Articles en publicacions periòdiques

GÓMEZ SANJUAN, J.A.. «Juan Manuel Borràs y Jarque» a: Boletín del Centro de Estudios del Maestrazgo, núm. 10, 1985, p. 31-38.
OLIVER, Artur. «Joan Manuel Borràs Jarque "Història de Vinaròs"» a: Normes de Castelló, p. 308-309.
PÉREZ SILVESTRE, S.. «Escrivint per al poble...: La Història de Vinaròs de Joan Manuel Borràs Jarque (1929)» a: Boletín del Centro de Estudios del Maestrazgo, núm. 62, 1999, p. 108-118.