Llista alfabètica
Llista alfabètica

Francesc Carreres Liñana

Moixent, 12 de setembre de 1882
Moixent, 24 de juny de 1919

Fotografia de Francesc Carreres Liñana

Prevere i escriptor

Francesc d’Assís Joaquim Valerià Carreres Liñana era fill de Rafael Carreres i Maria Antònia Liñana. Procedia d’una família de terratinents de Moixent; el pare tenia un celler i una almàssera de les millors del poble, però en morir les coses canviaren i la família es va veure obligada a vendre-ho per no haver-hi cap fill per seguir el negoci, ja que el seu germà Lleonard era mestre i Francesc era capellà.

El 1898 va ingressar al Col·legi del Patriarca de València i fou ordenat prevere el 1905 amb uns magnífics resultats acadèmics. En 1906 és destinat com a coadjutor a la parròquia de la Pobla d’Arenós, a la comarca de l’Alt Millars, on arriba el 9 de febrer segons el seu dietari, escrit en valencià. Hi va estar poc de temps, ja que el 15 de setembre de 1906 era nomenat prefecte del Seminari Conciliar de València i s’hi doctorava en Teologia el 1907.

Era germà del mestre i escriptor Lleonard Carreres Linyana (1881-1971), amb qui mantenia una relació ben estreta. Publicaren el periòdic satíric El Paixarell a Aielo de Malferit entre 1906 i 1907, on estava destinat el mestre. Segons Emili Casanova, es tracta de la primera revista satírica de la comarca escrita en el valencià de l’època, amb un bon domini del lèxic i del ritme. Tots dos eren amants de la lectura i de la música, cultes i preocupats per la llengua.

De fet, els dos van simpatitzar amb l’Obra del Diccionari de Mn. Alcover i es van inscriure al Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana que se celebrà a Barcelona del 13 al 18 d’octubre de 1906 a iniciativa d’Alcover. Francesc Carreres havia conegut mossén Alcover en la visita que va realitzar aquest al Col·legi de Corpus Christi de València a finals d’abril de 1901. Allà es va formar un equip de treball dirigit pel rector Rigobert Doménech i s’encarregaren de buidar el Diccionari de Joaquim Martí Gadea amb destinació a la Calaixera de lèxic. A més, Francesc Carreres va fer cèdules pel seu compte de la Rondalla de rondalles de Lluís Galiana i era el col·laborador número 773. En la correspondència amb el manacorí veiem que respon diverses qüestions gramaticals plantejades pel mateix Alcover i, fins i tot, li fa observacions. Va estar subscrit al Bolletí del Diccionari de la Llengua Catalana.

La seua mala salut el portà de retorn a Moixent, on va morir massa jove per a conéixer els fruits que podria haver donat la seua intel·ligència.

Autoria: Òscar Pérez Silvestre

Francesc Carreres Liñana

Bibliografia


Articles en publicacions periòdiques

Casanova Herrero, Emili. «L’aportació de la Vall d’Albaida al Diccionari Català-Valencià-Balear, a través de la correspondència de Mossén Alcover (1902-1919)» a: Almaig. Estudis i Documents, núm. 13, 1997, p. 34-43.
Casanova Herrero, Emili. «L’aportació a la llengua de Francesc Carreres Linyana (1882-1919), participant en el Primer Congrés de la Llengua Catalana de 1906» a: Estudis Baleàrics, núm. 82-83, 2006, p. 111-128.