Llista alfabètica
Llista alfabètica

Salvador Carreres i Zacarés

València, 13 de juny de 1882
València, 17 de gener de 1973

Fotografia de Salvador Carreres i Zacarés

Cronista de la ciutat de València

Va llicenciar-se en Dret i Filosofia i Lletres per la Universitat de València i es va doctorar el 1908 per la Universitat Central amb el treball Tratados entre Castilla y Aragón para el reparto de la Reconquista, tesi que va ser publicada aquell mateix any. Posteriorment s'especialitzà en història de València. Era fill del bibliòfil Carreres Vayo, en col·laboració amb el qual va reunir una de les biblioteques sobre temes valencians més completes de la seua època.

Va ser cronista oficial de la ciutat de València i membre de diverses acadèmies i institucions científiques i culturals, entre elles de la Institució Alfons el Magnànim i de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. 

Abans de la guerra va utilitzar el català en alguns dels seus escrits, i el 1932 va signar les Normes de Castelló.

En la immediata posguerra fou un dels activistes que intentaren desvirtuar les senyes d'identitat i tradicions valencianes pel filtre feixista. Membre de la Junta directiva de Lo Rat Penat abans i després de la guerra, secretari del Centre de Cultura Valenciana. Membre així mateix de la Asociación de amigos de Luis Vives i de la Asociación Bibliográfica Valenciana, ocupant càrrec en totes elles. Com a historiador de dretes va col·laborar en totes les commemoracions que les autoritats franquistes organitzaren al voltant de figures del País.

El 1951 el trobem formant part, com a membre patrocinador, de l'exposició del Diccionari Català-Valencià-Balear a la ciutat de València.

L'escriptor Francesc Carreres de Calatayud, també signatari de les Normes, era fill seu.

Entre la seva vasta obra d'investigador destaquen els dos volums del Ensayo de una bibliografia de libros de fiestas celebradas en Valencia y su antiguo reino (1925), amb una àmplia aportació documental inèdita sobre el tema, i les monografies Notes per a la història dels bandos de València (1930), Vinatea (1936), La Taula de Canvis de València (1408-1719) (1957), Las Rocas (1957) i Los Jurados de Valencia y Luis Santángel (1963), entre d'altres. També va publicar nombrosos articles científics, especialment a les revistes El Archivo, Acción Bibliográfica Valenciana, Archivo de Arte Valenciano i Saitabi.

Autoria: Pilar Navarro i Borràs

Salvador Carreres i Zacarés

Bibliografia


Llibres

BALLESTER, Josep. Temps de quarantena : Cultura i societat a la postguerra (1939-1959). València: Publicacions de la Universitat de València, 2009.
CUCÓ, Alfons . El valencianisme polític. València: Lavinia, 1971 [Garbí n. 2].
GASCÓN PELEGRÍ, Vicente. Prohombres valencianos en los últimos cien años, 1878-1978. València: Caixa d'Estalvis de València, 1978.
RIPOLL DOMÈNECH, Faust. Valencianistes en la postguerra. Estratègies de supervivència i de reproducció cultural (1939-1951). Catarroja-Barcelona: Afers, 2010.