Llista alfabètica
Llista alfabètica

Vicent Casp i Verger

Carlet, 12 d'agost de 1906
Palma, 29 de gener de 1992

Fotografia de Vicent Casp i Verger

Poeta

Fill de Vicent Casp i Herminia Vercher. Va tenir sis germans, d'entre els quals Xavier Casp, un conegut poeta i activista valencianista. El 1928 i sent Vicent ben jove, la seua família es traslladà a viure a València. En aquesta ciutat, va entrar en contacte amb l'associació Lo Rat-Penat i amb el col·lectiu de poetes valencians que hi participaven.

En aquest ambient literari, col·laborà en diverses revistes, com El vers valencià, dirigida per Josep Maria Bayarri, Pensat i fet, de Josep Maria Esteve, Levante, La Correspondencia de Valencia, El Calpense i la revista Acció, setmanari valencianista i catòlic lligat a Acció Nacionalista Valenciana.

El 1943 participà en la fundació del grup editorial Torre, conjuntament amb altres antics membres d'Acció Nacionalista Valenciana, escriptors valencians de la generació de preguerra, com el seu germà Xavier o Miquel Adlert, entre d'altres. Aquesta nova editorial encapçalaria el moviment de renaixença cultural i lingüística al País Valencià, publicant els primers llibres en valencià del franquisme.

Les seues obres més reeixides foren Instantànies (1936), Polsina d'hores (1949), A temps de cor (1951) i Foc (1952). En elles es plasma la influència postsimbolista, intimista i existencial, com tingueren la major part de la generació de poetes valencians a la postguerra.

Fou guardonat amb diverses distincions als Jocs Florals de la Llengua Catalana a l'exili. El 1951, a l'edició celebrada a Nova York, guanyà un accèssit de la Flor Natural amb Tríptic d'amor. El 1952, a l'edició celebrada a Tolosa de Llenguadoc, guanyà un premi especial amb L'ondina.

El 1949, ell i el seu germà Xavier, entrarien a formar part, com a socis i també fundadors, de l'associació literària Amics de la Poesia de València, entitat de la qual l'any següent fou escollit membre de la Junta Directiva, càrrec que mantingué fins el 1956, quan marxà a viure a Veneçuela, d'on no retornaria fins el 1969. En aquesta etapa, publicà alguns dels llibres que havia escrit durant la seva estada a Veneçuela, en castellà, com La catira de las sorpresas (1973), Tu silencio (1979) i Tu voz (1980).

El 1983 formà part de la Comissió d'Honor del centenari de Lo Rat-Penat. Durant aquells anys va estar també a la Junta de govern de Lo Rat-Penat, amb el càrrec de quart vocal. El 1984 publicà el seu últim treball, Batecs al tròpic on evocava tots els seus records de Veneçuela.

Autoria: Laura Sellarès i Centelles

Vicent Casp i Verger

Obra pròpia


Llibres

CASP I VERGER, Vicent. Instantànies . Acció, 1936.
CASP I VERGER, Vicent. Alguns poemes. València: Torre, 1949.
CASP I VERGER, Vicent. Polsina d’hores . València: Torre, 1949.
CASP I VERGER, Vicent. A temps de cor . València: Torre, 1951.
CASP I VERGER, Vicent. La catira de las sorpresas. València: Publicaciones de la Agrupación Literaria Amigos de la Poesía, 1973.
CASP I VERGER, Vicent. Tu silencio. València: Publicaciones de la Agrupación Literaria Amigos de la Poesía, 1979.
CASP I VERGER, Vicent. Tu voz. València: Adelapos, 1980.
CASP I VERGER, Vicent. Batecs al tropis. València: Publicaciones de la Agrupación Literaria Amigos de la Poesía, 1984.
Articles en publicacions periòdiques

CASP I VERGER, Vicent. «Foc» a: Cuadernos de Amigos de la Poesía, 1952.
CASP I VERGER, Vicent. «L'Ondina» a: Cuadernos de Amigos de la Poesía, 1953.

Vicent Casp i Verger

Bibliografia


Articles en publicacions periòdiques

PALAZÓN, Alicia. «Vicent Casp» a: Lo Rat Penat, núm. 3, p. 71.