Llista alfabètica
Llista alfabètica

Lluís Cebrian i Ibor

València, 8 de gener de 1884
València, 18 de setembre de 1941

Fotografia de Lluís Cebrian i Ibor

Arxiver i poeta

Fill de Lluís Cebrian i Mezquita, soci fundador de Lo Rat Penat.

Va estudiar Història a la Universitat de València. Durant la seua época d'estudiant va ser membre del sindicat d'estudiants Unión Escolar, que va presidir entre 1903 i 1905. Com a president de la Unión, va rebujar participar a la Junta de Fiestas Reales que el governador civil de València havia constituït per a rebre a Alfons XIII en la seua visita del 1905.

El 1914 va col·laborar amb el seu germà Santiago, secretari general de l'associació València Nova en l'acte d'afirmació valencianista celebrat al Teatre Eslava de València.

D'ideologia valencianista i republicana, el 1918 va ser un dels redactors de la Declaració Valencianista. Les vuit bases del decàleg valencianista foren comentades, una a una, per diferents membres de les organitzacions signatàries, corresponent-li a ell la base vuitena, que parlava de les relacions entre els estats federats, i que dia textualment: «De sa pròpia substantivitat nacional arranca el dret a constituir València son Estat propi integrat per la lliure federació dels seus organismes comarcals i municipals». I després: «L´Estat valencià podrà mancomunar-se per a fins concrets, amb altres Estats de la Federació, si ho estima convinent, conservant íntegra la seua personalitat». [i]

Va ser arxiver de la Diputació de València. Com a poeta va conrear un estil llorentí. El 1922 obtingué la flor natural dels Jocs Florals de la Ciutat i Regne de València. El 1923 va col·laborar amb Carles Salvador a l'Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana, elaborant un esquema d'història del País Valencià que puguera servir de guia als mestres de les escoles.

Conjuntament amb el seu germà Santiago —que va morir el 1921—, va escriure una de les seves obres més reeixides, Los fueros de Valencia. Apuntes preliminares para su exposición y completo estudio, que fou publicada el 1925.

El 1932 va ser un dels signataris de les Normes de Castelló.

Vicepresident de Lo Rat Penat durant la Guerra Civil, aquest va ser un càrrec purament nominal, donat que l'entitat va romandre clausurada durant tot el conflicte, tanmateix, els fons documentals i l'arxiu, amb d'altres que es dipositaren a la seua seu, es van conservar.

[i] La Correspondencia de Valencia, 7 de desembre de 1918.

Autoria: Pilar Navarro i Borràs

Lluís Cebrian i Ibor

Bibliografia


Llibres

GRAÑA I ZAPATA, Isabel. L'Acció pancatalanista i la llengua: Nostra Parla, 1916-1924. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat [1995].
MARTÍNEZ RODA, Federico ( dir.). Historia de Lo Rat Penat. València: Ajuntament de Valencia, Generalitat Valenciana, Diputació de València, Àrea de Cultura. Lo Rat Penat, 2000.
PERALES BIRLANGA, Germán. Católicos y liberales: El movimiento estudiantil en la Universidad de València (1875 - 1939). València: Publicacions de la Universitat de València, 2009.
Capítols de llibres

AADD. «Lluis Cebriàn Ibor», a: AADD. Enciclopèdia de la Comunidad Valenciana. València: Editorial Prensa Valenciana, 2005.