Llista alfabètica
Llista alfabètica

Silvestre Francesc Celma Roca

Catí, 31 de desembre de 1687
Catí, 2 d'agost de 1771

Fotografia de Silvestre Francesc Celma Roca

Prevere i escriptor

Fill de la família de teixidors formada per Fèlix Celma i Teresa Roca. Va estudiar al Col·legi del Patriarca de València des del 1703 i cantava la primera missa a Catí en 1712. En 1717 va substituir qui era rector de la parròquia del seu poble, Mn. Josep Sales, i allà va estar fins al moment de la seua mort (1771) servint el poble al llarg de 59 anys.

La seua labor es concretà en l’ensenyança, en el culte al Santíssim Sagrament, en la devoció a la Mare de Déu, en l’amor a la terra i al seu poble, en l’afició a la història, en la vida de pietat i en l’escriptura dels seus llibres. Va ser el gran animador del culte a la Mare de Déu de l’Avellà i va promoure multitud d’obres al seu santuari de la muntanya i al temple parroquial.

Pel que fa l’escriptura, va conrear el gènere històric, devocional i catequètic, aquest darrer en valencià, estudiat recentment.. El seu biògraf, Mn. Joan Puig i Puig (1880-1955), va tindre a l’abast fins al 1936 tots els papers manuscrits i impresos de Mn. Celma, i en comptava 94; molts d’ells, dissortadament, van ser destruïts. És autor de les publicacions:

Historia del Santuario de Nuestra Señora de la Misericordia y de la Fuente de la Vellá sito en el término de la villa real de Catí, del obispado de Tortosa, en el Reyno de Valencia, compuesta por el Dr. Francisco Celma, presbítero, cura de la parroquial de la misma villa y natural de ella (València, 1759).

Historia verídica del Santísimo Misterio de Aguaviva. Instituciones de algunas santas cofradías y congregaciones de eclesiásticos y seculares en veneración del eucarístico Sacramento (València, 1762).

Devocionario eucarístico, que expresa los públicos y devotos cultos que en muchas iglesias de la ciudad y reino de Valencia se tributan a Jesús Sacramentado (València, 1766).

Quedaren inèdits o manuscrits els següents:

Preguntes de Doctrina Cristiana que yo, el Doctor Francisco Celma, Rector de Catí, he acostumat fer a mos feligresos desde el any 1712. Escrit en valencià en el Quinque Libri de la parròquia de Catí de 1690 a 1748 (inacabat).

Libro de la Cofradía de N. Señora de la Fuente de la Vellá con el piadoso titulo de Madre de Misericordia, fundada en este año de 1746.

Noticias ciertas, que declaran la antiguedad, y motivo del culto, y veneración, que se da a Maria Santisima de la Fuente de la Vellá, y Madre de Misericordia, en su Hermita sita en el término de la Villa Real de Catí del Obispado de Tortosa en el Reyno de Valencia, buscadas y escritas por el Doctor Silvestre Francisco Celma Rector de esta Parroquial de Catí (1745).

Libro de la Cofradia de Nra. Sra. De la Misericordia y Fuente de la Vellá, que continua su año de 1759 (a 1782).

Particulares noticias de quando estuvo San Vicente Ferrer en Catí, año 1410, sacadas de los libros antiguos del Archivo de la Villa.

Devoción para promover el culto a nuestra Señora, baxo el título de la Vellá.

Relación verídica sobre el motivo y antiguedad del culto que se da a nuestra Señora con el titulo de la Vellá, en su Santuario puesto en el termino de Catí.

Autoria: Òscar Pérez Silvestre

Silvestre Francesc Celma Roca

Bibliografia


Llibres

Gimeno Betí, Lluís. El Catecisme de mossèn Francesc Selma (1712). Barcelona: PAM, 2015.
Querol i Coll, Enric. L’efervescència literària a Morella i als Ports (s. XVI-XVIII). Benicarló: Onada Edicions, 2018.
Segarra Roca, Miguel. Un párroco modelo. El Doctor Francisco Celma. Castelló de la Plana: SCC, 1947.
Capítols de llibres

Puig i Puig, Joan. «Catecisme del rector Francesc Celma», a: El Catecisme valencià del rector de Catí Francesc Celma. Castelló de la Plana: SCC, 2010.