Llista alfabètica
Llista alfabètica

Marí Civera i Martínez

València, 15 d'abril de 1900
Ciutat de Mèxic, 23 de maig de 1975

Fotografia de Marí Civera i Martínez

Periodista, sindicalista i polític

Fill d'una família de clase mitjana de la ciutat de València va estudiar comptabilitat per, a continuació, entrar a treballar en una consignatària de fusta del barri del Grau.

El 1919 es va afiliar a la CNT i eixe mateix any ja va acudir al Congrés Nacional del sindicat a Madrid en qualitat de delegat del Sindicat Únic de Treballadors del Comerç de València. Aquesta delegació va ser l'encarregada de defensar la proposta de creació de sindicats de professionals liberals, amb la qual cosa volien eixamplar l'espai del sindicat per tal de donar cabuda a intel·lectuals i a professionals liberals.

El 20 de gener de 1925 entra a formar part de la maçoneria; ho fa a la lògia Pàtria Nova, pertanyent al Gran Orient Espanyol. Hi va formar part fins ja entrada la Guerra Civil espanyola, possiblement fins el 1937.

El 1930 va començar la seua tasca com editor amb els Cuadernos de Cultura, una publicació quinzenal que també dirigia, i que es distribuïa conjuntament amb les revistes anarquistes Estudios primer i amb Orto després. Aquests quaderns —què continuarien publicant-se fins el 1933— arreplegaren multitud de temes, des d'economia fins a sociologia, passant per la filosofia. Però a més a més, donà cabuda a autors marxistes, socialistes, republicans i inclús liberals antimonàrquics, tot amb la voluntat de formar la classe obrera i donant indicis de la seua evolució ideològica posterior, el progressiu allunyament de l'ortodoxia anarquista.

El 1931 publica la seua obra El sindicalismo. Historia, filosofia, economia, de la qual es vengueren més de deu mil cópies i gràcies a la qual augmentà el seu reconeixement dins el món del sindicalisme anarquista. El 1933, i obligat per diversos problemes editorials, es trau una plaça de funcionari a l'Institut del Vi de Madrid. Només un any després pren part de la constitució del Partido Sindicalista d'Ángel Pestaña, amb qui ja havia pres contacte anys abans quan li havia publicat als seus Cuadernos de Cultura. Aviat va convertir-se en un dels ideòlegs de referència del partit i va començar a col·laborar al seu òrgan d'expressió, El Sindicalista.

El 1936 torna a València, on continua la seua militància al Partido Sindicalista. A l'estiu, ja en plena Guerra Civil, es fa càrrec de la direcció del diari El Pueblo, l'antic diari blasquista que, incautat i editat pels obrers, portà com a subtítol Diario del Partido Sindicalista. Un any després, el 1937, va ser membre fundador de la Secció d'Estudis Econòmics de l'Institut d'Estudis Valencians, què havia creat el conseller Francesc Bosch i Morata i que dirigia Rafael Font de Mora.

El 28 de novembre de 1937 es trasllada a Barcelona i substitueix Ángel Pestaña al capdavant de la direcció del periòdic Mañana, òrgan d'expressió de la Federació Catalana del Partido Sindicalista. Pocs dies després, l'11 de desembre, mor Pestaña i passa a assumir també la presidència del partit.

En finalitzar la Guerra Civil espanyola va creuar els Pirineus i va ser internat al camp de concentració d'Argelers, per on arriben a passar més de 450.000 refugiats republicans. Hi estigué alguns mesos fins que aconsegueix un visat per a anar a Mèxic. El 8 de setembre de 1942 embarcà a Marsella al Maréchal Lyautey rumb a Casablanca, fent escala a Orà. I des de Casablanca a bord del Nyassa arribà a Veracruz el 16 d'octubre.

S'instal·là a Mèxic DF des d'on continuarà la seua tasca d'editor, treballant com a gerent de l'editorial Uteha, i on coincidiría amb antics companys del Partido Sindicalista. Durant tot l'exili va col·laborar amb la Casa Regional Valenciana i en les seues publicacions com ara Levante i Mediterrani, de la qual fou director, així com amb les principals capçaleres de l'exili català i espanyol com La Nostra Revista, Quaderns de l'Exili, La Humanitat, CNT, Espoir, Horizontes...

Autoria: Raül Castanyer i Pinto

Marí Civera i Martínez

Obra pròpia


Llibres

CIVERA MARTÍNEZ, Marí. El Sindicalismo y la economía actual. Imp. Martosa.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. España contra el fascismo : la guerra civil desde el punto de vista internacional. Madrid: Ediciones del partido sindicalista.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. El marxismo : origen desarrollo y transformación. Madrid: Javier Morata, 1930.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. La Formación de la economía política. València: Gonzalo Julián, 1930.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. Socialismo. 1930.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. Presencia del hombre. Mediterrani, 1947.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. Rebelión del hombre. Mediterrani, 1948.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. El Hombre, visto por los grandes hombres. Orto, 1956.
CIVERA MARTÍNEZ, Marí. La industrialización del espíritu:. Editores Mexicanos Unidos, 1962.