Josep Faus Beltran
València,
23 d'octubre de 1933
Barcelona,
27 d'octubre de 2014

Sacerdot
Tot i nàixer al cap i casal, era fill d’una família llauradora originària de Benicolet (la Vall d’Albaida), el pare del qual emigrava a Barcelona abans de la guerra a temporades. Josep era el segon d’una família de tres germans: Domingo, Josep i Vicent (1937-2010), aquest últim escolapi i professor durant vint-i-cinc anys a les Escoles Pies de Gandia, on introduí el valència a la litúrgia i a l’ensenyament. A més, recuperà tradicions, com el Cant de la Sibil·la la Nit de Nadal i va ser conegut i estimat pel seu valencianisme militant.
Josep estudià al Seminari de Montcada i, per una situació d’exili que narrava per carta a Joan Fuster en 1955 i 1956 (correspondència recuperada per Antoni Furió i divulgada àmpliament per Josep Miquel Bausset), marxà al Seminari Major de Barcelona. Fou ordenat sacerdot a l’església de Santa Maria de Gràcia el 20 de setembre de 1958 i destinat a diverses parròquies. El 1959 anà com a vicari a la parròquia de Sant Vicenç de Sabadell. Posteriorment va ser vicari de la parròquia de Santa Maria de la Geltrú a Vilanova i la Geltrú (1961) i de la parròquia de l’Esperit Sant a Barcelona (1963). L’any 1966 va ser nomenat regent de la parròquia de Sant Pere d’Hostalets de Pierola i de Pierola (poble agrícola on va crear una cooperativa de terres, no sempre ben entesa), el 1976 de la parròquia de Sant Andreu de la Barca i poc després tornà als Hostalets de Pierola com a regent i rector. L’any 1982 va ser encarregat de l’església de la Mare de Déu de la Mercè de Ca n’Aguilera, de Montmeló (1988) i el 1996 fou nomenat rector de la parròquia de la Mare de Déu de Gràcia a Sabadell. Amb la creació de la Diòcesi de Terrassa el 15 de juny de 2004, hi quedà incardinat.
Cal destacar l’interés del jove Josep Faus per la llengua i la cultura del País Valencià en aquells anys de dictadura, quan el franquisme les perseguia. Era el 1955, quan ell era al seminari. Faus, amb 21 anys, escrivia el 13 d’abril de 1955 a Joan Fuster, a instàncies d’un altre amic seu seminarista, Alexandre Alapont, i es queixava del “poc ambient que en l’aspecte valencià tenim al Seminari. No he aconseguit explicar-me encara per quin motiu de pes ho fan i què és el es pretén amb esta orientació”. El seminarista es declarava “admirador de sa obra poètica” i tancava la seua carta amb una invocació: “Sr. Fuster. Jo sols volia dir això que a tots els mortals una mica manifassers ens agrada dir, cridar: Jo sóc aquí!, encara que ningú ens escolte i encara que no valga la pena que ningú ens escolte, com en el meu cas”. Fuster li respongué, ple d’esperança en el futur, que calia per obligació moral assegurar la continuïtat de la llengua i la cultura dels valencians, el “dret del poble a la seua llengua” i els “drets de la mateixa llengua”.
Per una tercera carta (11 de desembre de 1955) sabem que Faus va haver de deixar el Seminari de València i traslladar-se al de Barcelona: “Tot lo de València va acabar com els hòmens han volgut perquè Déu de vegades també deixa fer als homes. No hi hagué altra solució: marxar. Ni condicionalment ni incondicionalment fou possible romandre a València. El cop fou massa fort, perquè jo no sabia que les coses es feien així”. Sembla que va ser una decisió de la direcció del seminari. L’arquebisbe de València i el rector del Seminari de Montcada havien volgut dissimular aquella expulsió i concediren una beca a Faus per a anar a estudiar a la Universitat Pontifícia de Comillas, a Santander, cosa que no va acceptar.
El 3 d’octubre de 2013, als 80 anys, obtingué la jubilació canònica i passà a residir a la Residència Sacerdotal Sant Josep Oriol de Barcelona, on va morir un any més tard. Tant a Benicolet, el poble de la seua família on passava alguns anys les vacances, com a les parròquies on va estar destinat el recorden pel seu caràcter generós i per la implicació en els problemes econòmics i socials dels pobles i dels barris on va exercir un sacerdoci diferent.
Autoria: Òscar Pérez Silvestre
Josep Faus Beltran
Enllaços relacionats
Obituari de Josep Faus Beltran (Josep Miquel Bausset)
Obituari de Josep Faus Beltran (Josep Miquel Bausset)
https://www.catalunyareligio.cat/ca/blog/santuari-estant/josep-faus-beltran-316103
Obituari de Josep Faus Beltran 2
Obituari de Josep Faus Beltran 2
https://www.bisbatdeterrassa.org/ca/actualitat/noticies/defuncio-de-mn-josep-faus-beltran