Llista alfabètica
Llista alfabètica

Domènec Fletcher i Valls

València, 19 d'agost de 1912
València, 31 d'agost de 1995

Fotografia de Domènec Fletcher i Valls

Investigador i arqueòleg

Es va criar en una família humil de València. Quan tingué l'edat, cursà eficaçment els estudis de Batxillerat a l'Institut Lluís Vives i, a continuació, Filosofia i Lletres a la Universitat de València, estudis que acabà el 1934 amb Premi Extraordinari.

A la Universitat va poder coincidir amb personalitats com el Lluís Gonzalbo París, catedràtic d'Arqueologia, Epigrafia i Numismàtica, i amb en Lluís Pericot Garcia, expert en Prehistòria, el qual —conjuntament amb Isidre Ballester Tormo— fundà, en aquells anys, el Servei d'Investigació Prehistòrica. En aquesta nova entitat hi van anar a parar els seus estudiants més meritoris, com fou el cas de Domènec Fletcher, que començà a col·laborar-hi tant en les investigacions com en les excavacions que s'hi organitzaven. En conseqüència, el 1931 fou nombrat agregat del SIP i el 1932, col·laborador. Inicià allà les seves primeres tasques com investigador, mostrant ja ser molt brillant.

Cursà el Doctorat a la Universidad Central (Complutense) de Madrid, durant el 1934 i 1935. A Madrid va poder conèixer el Doctor en Prehistòria Hugo Obermaier i l'arqueòleg Antonio García Bellido. L'any següent treballà com a ajudant de professor en Prehistòria i Arqueologia en aquella universitat, i també com a professor d'Arquitectura i Escultura per estrangers. Durant aquests anys va publicar els seus primers articles d'investigació, d'entre els quals cal destacar «Art Rupestre. Al voltant de les troballes de Castelló», a la revista valenciana La República de les Lletres i «El poblado ibérico de San Miguel de Liria», a ABC.

L'esclat de la Guerra Civil provocà la interrupció de les seves tasques acadèmiques. Va servir a l'Exèrcit Republicà durant els tres anys del conflicte. En els pocs permisos aprofità per conservar el contacte amb el SIP i les diverses entitats culturals amb què es relacionava. En aquells anys, malgrat les dificultats, col·laborà a la Secció Històrico-Artística de l'Institut d'Estudis Valencians.

Després de la guerra va aconseguir poder tornar a la Universidad Central com a professor. El 1941 va haver de deixar la recerca científica degut a la mort del seu pare. Així, va tornar a València per ajudar a la família, anys en què treballà com a professor de diversos instituts privats i en una empresa comercial.

Paral·lelament, des del 1941 fins el 1944 fou designat Director de diverses excavacions per la Comissaria General d'Excavacions Arqueològiques. Algunes de les excavacions on treballà foren les de la Cueva de la Pileta, a Benaoján, Màlaga; les del poblat ibèric del Cabezo del Tío Pío, a Archena, Múrcia, i les de la necròpolis visigòtica de Castiltierra, a Segòvia, entre moltes d'altres.

Del 1945 fins el 1953 treballà com a secretari de la Secció de Prehistòria del Consell Superior d'Investigacions Científiques, entitat adscrita al SIP. Aquell mateix any treballà com a professor a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de València durant tot el curs acadèmic. Un temps després, el 1948, se'l nombrà director de número del Centre de Cultura Valenciana.

El 1950 passà a substituir a Isidre Ballester Tormo, mort el mateix any, i ocupà el càrrec de director del SIP. A partir d'aquest moment, la seva carrera acadèmica i professional com a investigador i especialista en el seu camp, va assolir l'empenta culminant. Un any després, fou designat vocal de la Comissió Organitzadora de Congressos Arqueològics Nacionals, i realitzà alguna conferència al Museu Bicknell, de Bordighera, a Itàlia. El 1953, fou també nomenat cap de la Secció de Prehistòria del Consell Superior d'Investigacions Científiques en la seva entitat a València.

En la mateixa línia, fou nomenat el 1954 apoderat del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional, en la jurisdicció valenciana, i fou nomenat, un any després, director tècnic de les obres de restauració del Teatre romà de Sagunt.

Els anys que seguiren continuà destacant —fins i tot, a nivell mundial— com a investigador i especialista d'estudis ibèrics, especialment en epigrafia. El 1960 publicà una important monografia titulada Problemas de la Cultura Ibérica.

El 1959 passà a formar part del Comitè Executiu dels Congresos Nacionales de Arqueología, amb responsabilitats expresses en les seccions valencianes del Comitè. Un any després, fou nomenat cap del Servicio de Defensa del Patrimonio Artístico Nacional i el 1967, cronista oficial de València. El 1971 fou nomenat vocal de la Comissió Nacional de Defensa de l'Art Rupestre; el 1974, vocal del Patronat del Museu de Belles Arts de València i el 1979, vocal de la Junta Superior d'Excavacions i Exploracions.

Finalment, l'agost de 1982 es jubilà, tot i que no cessà la seva activitat investigadora. Al llarg de tota la seva brillant carrera acadèmica hauria estat nombrat membre de nombroses organitzacions especialistes en arqueologia, no només de l'estat espanyol, com hem vist, sinó també arreu del món, com a Portugal, França, Alemanya o els Estats Units d'Amèrica.

Així mateix, al final del seu recorregut professional va haver aconseguit nombrosos reconeixements honorífics a la seva dedicació acadèmica, d'entre els quals cal destacar la designació com a acadèmic, el 1967, de la Real Acadèmia de la Història; com a director honorari del SIP, el 1984, per la Diputació provincial de València i com a doctor honoris causa de la Universitat de València, el novembre de 1985.

Alguns dels premis que va rebre van ser el Premi Nacional d'Arqueologia de l'Ajuntament de Barcelona i el Premi Conde de Lumiares de la Comissió Provincial de Monuments d'Alacant, el 1957; el premi Cerdà Reig del Consell Superior d'Investigacions Científiques i el Premi de la Institució Alfons el Magnànim de la Diputació Provincial de València. El 1977 va rebre el càrrec honorífic de Colós del País Valencià; el 1981, el Palleter d'Honor i el 1985 el Llama Rotarya.

Al llarg de la seva vida, Domènec Fletcher va dotar de gran categoria al SIP, i ajudà a fer-se un lloc al món a l'arqueologia i la prehistòria valencianes. Com a homenatge, el Museu de Prehistòria de València va passar a anomenar-se, també, com a Museu "Domènec Fletcher Valls".

Autoria: Laura Sellarès i Centelles

Domènec Fletcher i Valls

Obra pròpia


Llibres

FLETCHER VALLS, Domènec. El plomo ibérico de Mogente (Valencia). València: Servicio de Investigación Prehistórica [Serie de Trabajos Varios, 76].
FLETCHER VALLS, Domènec. Breus notes sobre el poblat ibdric de Sant Miguel de Llíria. València: Servei d'Investigació Prehistòrica, 1937 [Serie de Treballs Solts, 2].
FLETCHER VALLS, Domènec. Nociones de Prehistona. València: Servicio de Investigación Prehistórica, 1952.
FLETCHER VALLS, Domènec. Els valencians pre-rornans. València: Publicacions dele cursos de llengua i lliteratura de Lo Rat Penat, 1954.
FLETCHER VALLS, Domènec. Problemas de la cultura ibérica Valencia. Servicio de Investigación Prehistórica, 1960 [Serie de Trabajos Varios, 22].
FLETCHER VALLS, Domènec. "La necrópolis de la Solivella (Alcalá de Chivert). Valencia". Servicio de Investigación Prehistórica, 1965 [Serie de Trabajos Varios, 32].
FLETCHER VALLS, Domènec. Museo de Prehistoria de la Diputación Provincial de Valencia Valencia. Publicaciones del Círculo de Bellas Artes, 1974.
FLETCHER VALLS, Domènec. Los plomos ibéricos de Yátova (Valencia). València: Servicio de Investigación Prehistórica, 1980 [Serie de Trabajos Varios, 66].
FLETCHER VALLS, Domènec. Els Ibers. València: Institució Alfons el Magnanim de la Excma. Diputación Provincial de Valéncia, 1983.
FLETCHER VALLS, Domènec i MESADO OLIVER, Norberto. El poblado ibérico de El Solaig (Becht, Castellón). València: Servicio de Investigación Prehistórica, 1967 [Serie de Trabajos Varios, 33].
FLETCHER VALLS, Domènec i PLA BALLESTER, Enric. Repertorio de Bibliografia Arqueológica Valenciana. I. València: Servicio de Investigación Prehistórica, 1951 [Serie de Trabajos Varios, 13].
FLETCHER VALLS, Domènec i PLA BALLESTER, Enric. Repertorio de bibliografía arqueológica valenciana.. València: Institución Alfonso El Magnánimo, 1951-1982 [Serie de trabajos varios, 37.].
FLETCHER VALLS, Domènec i SAN VALERO APARISI, Julián . Primera campaña de excavaciones en el Cabezo del no Pío (Archena). Madrid: 1947 [, Informes y Memorias de la Comisaría General de Excavaciones Arqueológicas, 13].
Capítols de llibres

FLETCHER VALLS, Domènec. «Saguntum», a: AADD. The Princeton Encyclopedie of Classical Sites. Princeton: .
FLETCHER VALLS, Domènec. «El poblado ibérico de Rochina», a: AADD. Actas y Memorias de la Sociedad Errpariola de Antropología, Etnografla y Prehistoria. Atlantis, XV, 1940.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Notas sobre el Paleolitico superior», a: AADD. Actas y Memorias de la Sociedad Errpariola de Antropología, Etnografla y Prehistoria. Atlantis, XVI, 1941.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Exploraciones arqueológicas en la comarca de Casinos», a: AADD. Comunicaciones del Servicio de Investigación Prehistórica al I Congreso Arqueológico del Levante Español. València: Servicio de Investigación Prehistórica, 1947 [Serie de Trabajos Varios, 10].
FLETCHER VALLS, Domènec. «¿Existieron los íberos?», a: AADD. Crónica del VI Congreso Arqueológico del Sudeste Español. Alcoi: 1950.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Una interesante construcción alicantina», a: AADD. II Congreso Nacional de Arqueología. Madrid: 1951.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Acueductos romanos en término de Ribarroja del Turia (Valencia)», a: AADD. Actas del Primer Congreso Españiol de Estudios Clásicos. Madrid: 1956.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Estatuilla de bronce procedente del término de Cullera (Valencia)», a: AADD. Libro Homenaje al Conde de la Vega del Sella. Oviedo: 1956.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Bastetanos», a: AADD. Gran Enciclopedia Riaip. Madrid: 1971.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Edad Antigua», a: AADD. Historia de mi tierra. València: 1973.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Illici», a: AADD. The Princeton Encyclopedie of Classical Sites. Princeton: 1976.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Jávea», a: AADD. The Princeton Encyclopedie of Classical Sites. Princeton: 1976.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Leiria», a: AADD. The Princeton Encyclopedie of Classical Sites. Princeton: 1976.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Lucentum», a: AADD. The Princeton Encyclopedie of Classical Sites. Princeton: 1976.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Valentia», a: AADD. The Princeton Encyclopedie of Classical Sites. Princeton: 1976.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Lengua y Epigrafía ibéricas», a: AADD. Arqueologla del País Valenciano, panorama y perspectivas. Universidad de Alicante, 1985.
FLETCHER VALLS, Domènec, PLA BALLESTER, Enric, GIL-MASCARELL, Milagros i ARANEGUI GASCÓ, Carmen. «La iberización en el País Valenciano», a: AADD. Simposi internacional "Els orígens del Món Ibèric". Barcelona-Empúries: 1977.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Edetanos», a: Gran Enciclopedia Rialp. Madrid: 1972.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Cabanes», a: The Princeton Encyclopedie of Classical Sites. Princeton: 1976.
Articles en publicacions periòdiques

FLETCHER VALLS, Domènec. «La Tyris ibérica y la Valentia romana» a: Boletúl de la Sociedad Castellonense de Cultura, p. 191-300.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Art Rupestre. Al voltant de les troballes de Castelló» a: República de les Lletres, núm. 4, 1935, p. 13-14.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Nuevas aportaciones gráficas para el conocimiento de la Etnografia ibérica» a: Investigación y Progreso, núm. 3, 1936, p. 65-69.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Notas sobre el Paleolítico superior» a: Ampurias, 1939, p. 101-107.
FLETCHER VALLS, Domènec. «El poblado ibérico de la Monravana (Liria)» a: Archivo EspaiIol de Arqueología, núm. 41, 1940, p. 131-132.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Los hallazgos de Ampurias y Carmona en relación con la cronología de la cerámica ibérica» a: Archivo Español de Arqueología, núm. 55, 1944, p. 135-150.
FLETCHER VALLS, Domènec. «La construcción megalítica de Monforte del Cid» a: Archivo de Prehistoria Levantina, 1946, p. 165-190.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Los santuarios célticos del mediodía de la Galia» a: Archivo de Prehistoria Levantina, 1946, p. 339-343.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Los santuarios célticos del mediodía de la Galia» a: Archivo de Prehistoria Levantina, 1946, p. 339-343.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Restos arqueológicos valencianos de la colección de Don Juan Vilanova y Piera en el Museo Arqueológico Nacional» a: Archivo de Prehistor@ Levantina, 1946, p. 343-348.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Un posible sacrificio fundacional en la ciudad ibérica de Archena» a: Cuadernos de Historia Primitiva, núm. 1, 1947, p. 40-45.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Defensa del Iberismo» a: Anales del Centro de Cultura Valenciana, núm. 24, 1949, p. 168-187.
FLETCHER VALLS, Domènec. «El vino como factor económico y cultural en la Europa antigua» a: La Semana Vitivinícola, núm. 149, 1949, p. 27-30.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Unos interesantes fragmentos cerámicas del poblado ibérico de San Miguel de Liria» a: Archivo Español de Arqueología, núm. 81, 1950, p. 435-437.
FLETCHER VALLS, Domènec. «La actividad arqueológica del Servicio de Investigación Prehistórica de Valencia» a: Zephyrus, núm. Cuaderno I, 1951, p. 48-50.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Actividades arqueológicas del Servicio de Investigación Prehistórica de la Excma. Diputación de Valencia en 1951» a: Almanaque Las Provincias, 1952, p. 199-208.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Algunas consideraciones sobre los valencianos premmanos» a: Revista Valenciana de Filología, núm. 2-4, 1952.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Arqueología de la comarca de Sollana (Valencia). II. La cámara sepulcral» a: Anales del Centro de Cultura Valenciana, núm. 30, 1952, p. 270-280.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Gandía (Valencia). La Falconera» a: Noticiario Arqueológico Hispánico, 1952, p. 180.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Játiva (Valencia). Campaña de excavaciones en Cova Negra» a: Noticiario Arqueológico Hispánico, 1952, p. 17-18.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Rótova (Valencia). Covacha de Barranc Blanc» a: Noticiario Arqueológico Hispánico, 1952, p. 10-12.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Rótova (Valencia). Cova de les Rates Penae» a: Noticiario Arqueológico Hispánico, 1952, p. 13-16.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Sobre el origen y cronología de los vasos ibéricos de borde dentado» a: Saitabi, núm. 39-42, 1952, p. 1-10.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Avances y problemas de la Prehistoria valenciana en los últimos veinticinco años. Discurso de apertura del curso 1952-1953 del Centro de Cultura Valencia» a: Anales del Centro de Cultura Valenciana, núm. 31, 1953, p. 8-36.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Gandía (Valencia). Molló de la Creu» a: Noticiario Arqueológico Hispánico, 1953, p. 180.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Una nueva forma en la cerámica ibérica de San Miguel de Liria» a: Zephyrus, 1953, p. 187-191.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Avance a una arqueología romana de la provincia de Castellón» a: Boletin de la Sociedad Castellonense de Cultura, 1955, p. 316-354.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Obras de restauración en el Teatro Romano de Sagunto» a: Archivo Español de Arqueología, 1955, p. 345-349.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Avance a una arqueología romana de la provincia de Castellón» a: Boletin de la Sociedad Castellonense de Cultura, 1956, p. 135-164 i 183-187.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Estado actual del estudio del Paleolítico y Mesolitico valencianos» a: Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos, 1956, p. 814-876.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Problemes et progres du Paléolithique et du Mésolithique de la Region de Valencia (Espagne)» a: Quartar, núm. 718, 1956, p. 66-90.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Vasos de boca cuadrada en la Península Ibérica. » a: Festcw für Lothar Zotz, 1960, p. 145-150.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Treinta y cinco años de actividades arqueológicas de la Diputación Provincial de Valencia» a: Generalitat, núm. 2, 1963, p. 134.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Algunas curiosidades toponímicas valencianas» a: Anales del Centro de Cultura Valenciana, núm. 50, 1967, p. 245-254.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Esquema general sobre la economía del pueblo ibero. Comunicaciones a la I Reunión de Historia de la Economía Antigua de la Península Ibérica» a: Papeles del Laboratorio de Arqueología de Valencia, núm. 5, 1968, p. 43-53.
FLETCHER VALLS, Domènec. «El Museo de Prehistoria de la Diputación de Valencia» a: Posada y Camino, 1974, p. 101.
FLETCHER VALLS, Domènec. «El Laboratorio de Arqueología y su proyección extrauniversitaria. L Aniversario de la fundación del Laboratorio de Arqueología, 1924-1974» a: Papeles del Laboratorio de Arqueología de Valencia, núm. 11, 1975, p. 21-25.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Iberia e Hispania» a: Investigación y Ciencia, núm. 47, 1980, p. 122-124.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Acueductos romanos en Término de Ribarroja del Turia (Valencia)» a: Pallantia Butlletí Municipal, núm. 41, 42, 43, 1981, p. 10-12.
FLETCHER VALLS, Domènec. «Sagunto 28. Inscripción ibérica sobre piedra procedente de Sagunto» a: Arse, núm. 19, 1984, p. 296-403.
FLETCHER VALLS, Domènec. «El poblado ibérico de San Miguel» a: El Sol, 30 de gener de 1936.

Domènec Fletcher i Valls

Bibliografia


Articles en publicacions periòdiques

BALLESTER PLA, Enrique. «Domingo Fletcher Valls» a: Publicacions del Museu de Prehistòria de València, 1987, p. 3-28.
BELTRÁN, Antonio. «Domingo Fletcher Valls, en el recuerdo» a: Publicaciones del Centro arqueológico Saguntino, 1994-1995, p. 7-20.