Llista alfabètica
Llista alfabètica

Lluís Gonçaga Llorente de las Casas

Elx, 28 de març de 1822
Elx, 17 d'abril de 1895

Fotografia de Lluís Gonçaga Llorente de las Casas

Dramaturg, escriptor i polític

D’ascendència nobiliària, fill de Sebastián Llorente Medina, tinent coronel de cavalleria, i de María Luisa de las Casas, tots dos d’Adra (Almeria). Va cursar els primers estudis a l’escola del mestre i escriptor Pasqual Caracena d’Elx. Va viure després a Cocentaina en ser traslladat son pare, i des de menut va mostrar una gran afició al teatre. Era germà del també escriptor i administratiu Miguel Llorente de las Casas.

A la fi de la dècada dels quaranta del segle XIX es va establir a Alacant, on va ingressar en el Liceu Artístic i Literari, del qual va ser secretari, director de la secció de declamació i actor, i hi va fundar la revista La Amenidad (1848-1849), en la qual escrigueren Francisco Cibat, Ramón María de Maynar, Blas de Loma y Corradi, Juan Marquillas, Juan Roca de Togores y Perpiñán, Manuel del Villar y Guangos, Fernando de Antón, Antonio Arnao, Luis Campos Doménech, Pasqual Caracena, Gabriel Estrella o Nicasio Camilo Jover, entre altres. Després del tancament del Liceu, va col·laborar en les societats El Fènix i El Nou Fènix. Es va casar amb Jacinta Aguilar-Tablada, amb ascendència cordovesa i sevillana.

Uns anys més tard va tornar a Elx, on es va iniciar com a escriptor de peces teatrals i va posar tot la seua obstinació perquè s’hi construïra un teatre. Davant la falta d’iniciativa de l’Ajuntament, un grup d’il·licitans van adquirir el solar d’una vella fàbrica de salnitre i el 3 de juny de 1965 s’inaugurava el teatre projectat per l’arquitecte alacantí José Ramón Mas. El teatre es va conéixer primer com a Teatre d’Elx, i després de la mort de l’escriptor com a Teatre Llorente. Tenia forma de ferradura i una capacitat total per a 600 espectadors.

El 14 de març de 1874, Llorente de las Casas va estrenar a Elx el joguet còmic en un acte titulat Pepeta l’espardenyera o la sal dels tancahores, en el qual es mostren personatges com costurers, tancadores, mestres i operaris, tots ells relacionats amb la indústria espardenyera que començava a desenvolupar-se a Elx; la va publicar el mateix any de l’estrena. En 1922, amb motiu del centenari del seu naixement, els seus amics la van tornar a publicar en la col·lecció «Illice» amb el número 7. Gràcies a les notes que hi apareixen podem saber que anava dedicada al seu mestre Pasqual Caracena, a qui devia l’estima per la poesia i el teatre. Aquesta mateixa ressenya biogràfica ens informa també de la seua activitat política com a membre del partit liberal a la Diputació d’Alacant en diverses legislatures i uns mesos com a alcalde d’Elx (1879-1880).

En 1879 va estrenar i publicar Buscar la parpalla, una comèdia en valencià en un acte i en vers. La va seguir la peça bilingüe Ramona o una perla en el campo (1887), en la qual també va participar com a actor, i les obres en tres actes i vers El brazalete de pelo (estrenada en 1888 però inèdita) i La Condesa del Prado.

Va escriure treballs seriosos, festius i satírics en els periòdics El Ilicitano, El Vinalopó, El Bou, El Látigo i La Rata. També va publicar en format de llibre la llegenda La cueva de la cómica (1864), dedicada a sa mare. Entre els seus manuscrits hi ha poemes i un recull de notícies genealògiques de les famílies nobles que havien viscut a Elx, datat en 1890. Una via de la ciutat porta el seu nom, retolada amb el nom «carrer Luis Llorente».

Autoria: Òscar Pérez Silvestre

Lluís Gonçaga Llorente de las Casas

Bibliografia


Capítols de llibres

José Pastor Navarro. «Luis Llorente de las Casas», a: José Pastor Navarro. Diccionario biográfico de personajes alicantinos, 6. Alacant: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, 2017, p. 236-238.
Manuel Rico García. Manuel Rico García. Ensayo biográfico bibliográfico de escritores de Alicante y su provincia. Alacant: Instituto de Cultura Juan Gil-Albert, 1986, p. 113.