Francesc Martí i Grajales
València,
18 de novembre de 1862
València,
12 d'agost de 1920
Periodista i historiador
Estudià el batxillerat a l’Institut de Segones Lletres, d’on va rebre la influència del seu mestre, Vicent Boix i Ricarte, qui l’encaminà cap al republicanisme. Posteriorment cursà els estudis de Dret a la Universitat de València, però no els va acabar, iniciant de ple la seva carrera periodística.
Durant els primers anys, combinà el periodisme amb la seva afició a la història. Així, el 1881 ja fou premiat als Jocs Florals amb el seu treball La sabateria valenciana. Apunts històrics. Aquesta afició la continuaria, però dedicant-se de forma més central, al periodisme.
Així, el 1882 va començar a treballar com a redactor a El Universo, dirigit per Lluís Cebrian i Mezquita, i el 1888 a El Progreso, de Fèlix Pizcueta, els dos periòdics portaveus del republicanisme. Tan Lluís Cebrian com Fèlix Pizcueta eren importants representants de la Renaixença valenciana, fet que marcarà el seu recorregut professional.
El 1892 va rebre el títol de Honorable Escriptor, expedit pels Jocs Florals de Lo Rat-Penat d’aquell any. De fet, es vinculà a l'entitat valencianista, i formà part de la seva junta d’ençà del 1894. Va afrontar diversos càrrecs, d’entre els quals bibliotecari (1894-1896 i 1898-1902), cap de la secció de ciències històrico-arqueològiques (1897-1898), de la secció dels Jocs Florals (1904) i vice-president (1902-1904).
Ideològicament va evolucionar cap al conservadorisme; fet que es veu reflexat en el pas, durant els anys 1900 a 1902 a treballar a Las Provincias, periòdic dirigit per Teodor Llorente, representant de la Renaixença des de la vessant més conservadora.
Els seus problemes de salut el portaren a canviar la seua professió. Així, abandonà el periodisme i es dedicà a l’estudi de la història, especialment, de la literatura valenciana, dedicació que havia començat ja prèviament, amb Josep Maria Puig i Torralva, Orígens del gravat en València (1882) —premiat als Jocs Florals— i Estudio histórico-crítico de los poetas valencianos de los siglos XVI, XVII y XVIII (1883) —premiat per la Societat Econòmica d’Amics del País. Així, publicà des d’investigacions originals de base biogràfica, fins a edicions crítiques d’autors valencians clàssics. Tot i així, fou amb la publicació dels seus treballs d’erudició posterior, que va rebre els més grans reconeixements. Primer, amb l’Ensayo de un diccionario biográfico y bibliográfico de los poetas que florecieron en el reino de Valencia hasta 1700 —publicat tardanament el 1927— i Ensayo de una bibliografia valenciana del siglo XVIII, guardonats per la Biblioteca Nacional el 1915 i el 1917, respectivament. Amb aquests treballs, deixà un estudi cabdal sobre la cultura literària valenciana des dels seus orígens.
Els seus estudis històrics es distingiren, per la seua rigorosa metodologia i per l’anàlisi crítica de les fonts, que derivava de la corrent positivista o científica que s’allunyava del vell romanticisme dels seus predecessors.
Als últims anys de la seua vida havia aconseguit treballar de forma detallada tots els fons arxivístics de València. La seua gran col·lecció dramàtica recollida al llarg de tota una vida fou cedida a les institucions públiques de la seva ciutat, a la seua mort.
Autoria: Laura Sellarès i Centelles
Francesc Martí i Grajales
Obra pròpia
Llibres
MARTÍ GRAJALES, Francesc . Estudio histórico-crítico de los poetas valencianos de los siglos XVI, XVII y XVIII. València: Imp. de la Viuda de Ayoldi, 1883.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . El notario Carlos Ros y Hebrera: bio-bibliografia.... Valencia: Imprenta de Fco. Vives Mora, 1891.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . El doctor Gaspar Juan Escolano, cronista del reino y redicador de la ciudad: bio-bibliografia. Valencia: Imprenta de Fco. Vives Mora, 1892.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . El doctor Juan Plaza: Estudio biográfico. València: Imprenta de Manuel Alufre, 1893.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . Les trobes en lahors de la Verge María: publicadas en Valencia en 1474 y reimpresas por primera vez . València: Librería Pascual Aguilar, 1894.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . El doctor Vicente Ximeno y Sorli... bibliógrafo valenciano: estudio biográfico y bibliográfico. València: Imprenta de Federico Domenech, 1895.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . Cancionero de la Academia de los Nocturnos de Valencia. València: Francisco Vives Mora, 1905-1912.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . El doctor Melchor de Villena: notícia biográfica. València: Hijos de Francisco Vives Mora, 1916.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . Ensayo de un diccionario biográfico y bibliográfico de los poetas que florecieron en el Reino de Valencia hasta el año 1700. Madrid: Tip. de la Revista de Archivos y Bibliotecas, 1927.
MARTÍ GRAJALES, Francesc . Ensayo de una bibliografía valenciana del siglo XVIII: Descripción de las obras impresas con un apéndice de documentos inéditos referentes a autores y tipógrafos. València: Diputación, 1987.
TORRALVA, Joseph Maria i MARTÍ GRAJALES, Francesc . Orígens del grabat en Valencia: apunts critichs-histórichs. València: Viuda Ayoldi, 1882.
Francesc Martí i Grajales
Bibliografia
Llibres
SANCHIS GUARNER, Manuel. La ciudad de Valencia. Síntesis de historia y de geografía urbana. València: Ajuntament de València, 1983 .