Llista alfabètica
Llista alfabètica

Josep Monmeneu i Gómez

València, 3 d'agost de 1886
València, 14 de juny de 1941

Fotografia de Josep Monmeneu i Gómez

Industrial, poeta i polític

Va nàixer al carrer de les Carabasses de València. Cursà les primeres lletres a les Escoles Públiques de la Normal i havent-se traslladat a Ontinyent tota la família, per prescripció mèdica de la seua mare, estudià allí els dos primers anys de batxillerat i al retorn a València continuà els estudis a l'Acadèmia Cavanilles i a l'Institut de Segona Ensenyança on es graduà el 1901, obtenint el 1903 el peritatge químic i el 1905 el de comptabilitat a l'Escola Superior de Comerç.

Disposat a estudiar Filosofia i Lletres, hagué de desistir al morir la seva mare, passant a treballar a l'indústria confitera familiar amb son pare.

A partir de 1903, amb dèsset anys, començà a produïr treballs literaris en espanyol que publicà a revistes com La Semana Católica, España CristianaLa Noche Eucarística i Verso. Col·laborà també amb el Diario de Valencia i Mas, on publicava amb el pseudònim de «Furguet».

La seua militància valencianista el portà a col·laborar a les revistes Pensat i Fet, El Poble Valencià, El Vèrs Valenciá, i Acció, entre d'altres. Fou fundador i president de l'Orfeó Valencià i mantenidor dels Jocs Florals.

El 1931 fou nomenat president de l'Agrupació Valencianista de la Dreta, entitat de confessionalitat catòlica i conservadora de caràcter filial de la Dreta Regional Valenciana. Fou elegit regidor de València —pel districte de la Vega— a les eleccions del 12 d'abril de 1931 de la mà de la Dreta Regional Valenciana, en nom de la qual va representar a l'Ajuntament en la Comissió Gestora Pro-Estatut, i en el Comitè de Propaganda de la mateixa, participant en els actes celebrats a Gandia i Ontinyent.

Membre de Lo Rat Penat, des de 1932 en fou vocal i a partir de 1935 president fins a l'inici de la Guerra Civil.

A la fi de la Guerra Civil tornà a ostentar la presidència de Lo Rat Penat. En els primers Jocs Florals organitzats per Lo Rat Penat durant el franquisme, el mateix 1939, guanyà la Flor Natural amb la composició Dolor i Goig on descriu «l'alliberament» de València per les tropes franquistes.

Ocupà la presidència de Lo Rat Penat fins a la seua mort als 50 anys.

Autoria: Josep Antoni Boix i Molins

Josep Monmeneu i Gómez

Obra pròpia


Llibres

MONMENEU GÓMEZ, Josep. Dolor i goig. València: 1939.

Josep Monmeneu i Gómez

Bibliografia


Articles en publicacions periòdiques

«En record... ¡Josep Monmeneu i Gomeç!» a: Lo Rat Penat, juny de 1942.