Felip Gabriel Perles Martí
Grau de Gandia,
4 de juny de 1931
Gandia,
22 d'octubre de 1994
Mestre, genealogista i divulgador de la història
Estudià Magisteri i guanyà l’oposició al cos de directors escolars, càrrec que exercí a Dénia i a Gandia. El 1986, per canvis en la normativa legal, s’extingeix el cos de directors i elegeix com a nova destinació la biblioteca de l’Institut de Batxillerat Ausiàs March de Gandia. Així mateix, estudià Genealogia, Heràldica i Nobiliària a l’Instituto Salazar y Castro, del CSIC.
La major part de la seua activitat pública es realitzà a Gandia. A l’ajuntament, fou regidor l’any 1976 pel partit Coalición Democrática. El 1978 fou nomenat cronista oficial de la ciutat i, a més, desenvolupà un treball considerable en l’Institut Duque Real Alonso el Viejo, creat pel consistori. Així mateix, col·laborà activament en el Centre d’Iniciatives Turístiques i estigué molt lligat a l’entitat Foment d’Agricultura, Indústria i Comerç, d’on fou bibliotecari.
Va ser un home enamorat de la seua ciutat i dels seus monuments i personatges, i es dedicà a divulgar-los en la premsa local (Ciudad, El Tossal, Vall de Bayrén, Safor Guia), en la de la capital valenciana (Levante, Las Provincias, Valencia Atracción), en els anuaris que amb motiu de diverses festivitats es celebren a Gandia (Passió, Fira i Festes, Foc i Flama), en publicacions especialitzades com Anales del Centro de Cultura Valenciana i Archivo de Arte Valenciano, en conferències, presentacions, programes de ràdio i televisió, i també en forma de llibre. L’objecte de la seua activitat fou molt variat: des dels clàssics del segle XV valencià fins al patrimoni artístic saforenc. Però també elaborà genealogies, informes heràldics i rutes turístiques, encunyà medalles commemoratives i estampà iconografies. Abordà, per tant, temes culturals molt diversos, però complementaris, de tal manera que se’l pot considerar un polígraf. L’objectiu bàsic que es proposava era difondre Gandia entre els seus conciutadans per tal que aprengueren a estimar-la. Els textos que anà produint li valgueren la pertinença a diverses institucions: Associació de Cronistes Oficials del Regne de València, Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València, Societat d’Heràldica i Genealogia Valenciana, de la qual fou president; Académie des Sciences, Arts et Belles-Lettres de Dijon i la Real Academia de Cultura Valenciana, si bé els seus escrits valencians seguiren ortogràficament les Normes de Castelló. Potser, la distinció que més l’enorgullia era la de Cavaller de l’Orde Sobirà i Militar de Malta.
Entre la seua obra, sempre amb voluntat divulgativa, destaquen els textos bilingües català-castellà a pàgines acarades, editats a Gandia en la Institució Duque Real Alonso el Viejo: Joan Roís de Corella. Biobliografia (1977), Ausias March. Genealogia (1978) i Joanot Martorell. Crestomatia (1979), en certa manera orientat pel genealogista i historiador Lluís Cerveró Gomis; i Gandía. Rutas turísticas de la Safor (1979), en col·laboració amb Josep Soler Carnicer, opuscle publicat pel Centre d’Iniciatives Turístiques; Historia gràfica de Gandia (1981), editada per Foment d’Agricultura, Indústria i Comerç; El monasterio de San Jerónimo de Gandía (1988), monogràfic de la revista Vall de Bayrén; José Lull o el impresionismo figurativo (Galería de Arte Benedito. Màlaga, 1989), El Real Monasterio Sanjuanista de Nª Sª de la Rápita (Orden de Malta) (Gandia, 1990) i Guía del Palacio Ducal de Gandía (Gandia, 1994).
A més, cal recordar la seua col·laboració en el Catálogo monumental de la provincia de Valencia (1986), concretament en les comarques de la Vall d’Albaida i la Safor, dirigit per Felip Mª Garín.
L’any 1996, Abelardo Herrero publicà Recordando a un ilustre gandiense. Memoria-Homenaje a Felipe G. Perles Martí, i el Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell edità la Miscel·lània F. G. Perles Martí, que reuní els treballs d’especialistes en les diferents parcel·les del saber que havia tractat l’autor, a més d’un delicat apunt biogràfic de l’escriptor Josep Piera.
Autoria: Gabriel Garcia Frasquet
Felip Gabriel Perles Martí
Bibliografia
Llibres
Abelardo Herrero. Recordando a un ilustre gandiense. Memoria-Homenaje a Felipe G. Perles Martí. Gandia: 1996.
Diversos autors. Miscel·lània F. G. Perles Martí. Gandia: CEIC Alfons el Vell, 1996.