Llista alfabètica
Llista alfabètica

Cristina Piris López-Dóriga

Santander, 20 de desembre de 1949
València, 26 de desembre de 2003

Fotografia de Cristina Piris López-Dóriga

Mestra, feminista i sindicalista

Nascuda a Santander hi va viure els primers anys de la seua joventut. A principis dels anys 1970 es va traslladar a viure a València, on estudiava Filosofia i Lletres, carrera que acabaria més tard, perquè va abandonar els seus estudis per a començar a treballar en una fàbrica del tèxtil valencià. Seria una de les estudiants universitàries que es proletaritzaren en aquells anys, arribant a ser una de les líders del moviment obrer valencià, i una de les poques dones que estigueren en primera línea de compromís.

La indústria tèxtil era un sector laboral fortament feminitzat, on calia fer un treball de classe i de gènere, defensant els drets i llibertats de les treballadores, davant una patronal protegida pel poder de la Dictadura i la seua força econòmica. En aquest sentit, Cristina va ser una de les organitzadores del sindicat tèxtil de les Comissions Obreres al País Valencià, formant part del primer Secretariat del sindicat, i participant com a delegada en el Congrés Fundacional de Comissions Obreres a nivell estatal, el setembre de 1976. Va participar, per tant, de tot el procés del moviment sindical de les CCOO fins a la seva transformació en sindicat confederal.

Va formar part del moviment obrer i veïnal des de les primeres manifestacions de lluita clandestina sota el franquisme. Ja a l'anomenada transició, va participar en plataformes com la Coordinadora d'aturats, i més endavant en la campanya "Anti-OTAN" o el col·lectiu "Mili KK". Es va implicar igualment en la defensa dels drets de les dones i en la reivindicació de la llengua i la cultura catalanes al País Valencià.

A principis dels anys 1970, Cristina Piris també va participar a l'efervescència teatral del País Valencià, com a membre del Grup 49 de teatre, d'Alfara del Patriarca, amb els quals va representar la polèmica Dies Irae, de Manuel Molins, entre d'altres.

La seua militància política s'inicià al Moviment Comunista del País Valencià, partit polític d'esquerra radical i nacionalista, federat a nivell estatal en el Movimiento Comunista. Entre els seus principals dirigents van destacar la mateixa Piris o els arquitectes i urbanistes Carles Dolç i Just Ramírez. El 1978 el MCPV inicia una política de col·laboració amb la Lliga Comunista Revolucionària (LCR) valenciana, formant Esquerra Unida del País Valencià (creada a la dècada de 1980, cal no confondre-la amb la secció valenciana d'Izquierda Unida, a la qual, posteriorment, se li cedí el nom). Junt amb altres formacions d'esquerra, van concórrer a les eleccions autonòmiques de 1983 com a Unitat del Poble Valencià.

El 1991, el MCPV i la LCR es fusionaren, sota el nom de Revolta.

Posteriorment va exercir com a professora de valencià, combinant la tasca docent amb la seva activitat com a fundadora i alma mater de Ca Revolta, associació cívica i cultural del centre històric de la ciutat de València, inaugurada el 2001. Una associació i un espai de trobada oberta al debat polític i a múltiples iniciatives artístiques, socials, culturals i feministes. Hi va dedicar els últims anys de la seua vida com a coordinadora, tasca que combinava amb l'ensenyament del valencià a l'Institut de Formació Professional La Marxadella de Torrent.

Va morir a finals del 2003 afectada de càncer. El maig del mateix any, uns mesos abans de la seva defunció, CCOO-PV li va organitzar un acte d'homenatge en reconeixement a la seva llarga militància.

El 2007 les Corts Valencianes li van lliurar el Premi 8 de Març a títol pòstum.

Foto: Jordi Vicent

Autoria: Pilar Navarro i Borràs

Cristina Piris López-Dóriga

Bibliografia


Llibres

RODRÍGUEZ TEJADA, Sergio. Zonas de libertad (vol. II): Dictadura franquista y movimiento estudiantil en la Universidad de Valencia (1965 - 1975 ). València: Publicacions de la Universitat de València, 2009.
SANZ DÍAZ, Benito. Rojos y demócratas. La oposición al franquismo en la Universidad de Valencia (1939-1975). València: Albatros, 2006.
SENDER BEGUÉ, Rosalia. Luchando por la liberación de la mujer: Valencia, 1969-1981. València: Publicacions de la Universitat de València, 2006.