Llista alfabètica
Llista alfabètica

Josep Pla i Costa

L'Olleria, circa 1817
L'Olleria, 30 de juny de 1890

Fotografia de Josep Pla i Costa

Propietari i lexicògraf

Fill de Manuel Pla Gregori (d’ofici «propietari», i natural de Beniarjó, la Safor) i de Rosa Costa Borràs (natural de Cullera), els quals posseïen a l’Olleria terres dedicades a la vinya. Josep Pla i Costa era casat amb Natàlia Guarner Pons (natural de Benigànim), amb la qual va tenir catorze fills. El seu estudiós, Josep Martines, el defineix com a propietari de vinyes i productor important de vi, presumpte advocat, arqueòleg per afició i home d’inquietuds culturals i científiques reflectides en una dotzena llarga de quaderns d’apunts.

Josep Pla i Costa va prendre part com a liberal en la política de les darreries del XIX, possiblement del partit de la Unión Liberal. Va ser alcalde uns mesos de 1868 i regidor en 1874.

Per motius familiars, la seua biblioteca va anar a parar a Benimantell (la Marina Baixa). En ser escorcollada, va aparéixer el text manuscrit d’un diccionari i diversos textos autògrafs en castellà enquadernats acuradament en una dotzena de volums de vora cent pagines cadascun. Aquests quaderns el mostren com un home afectat del mal de la curiositat, un erudit autodidacte que omplia el seu lleure copiant o adaptant textos procedents de lectures diverses: poetes romàntics, Escolano i llibres d’història natural i de geografia; a més, col·leccionava articles de premsa de temàtica diversa i acudits.

Entre aquests materials es troba un Diccionario valenciano manuscrit, que recull vora 4.000 entrades del lèxic viu, amb una sensibilitat especial per incloure variants, sinònims i modismes. Per a Josep Martines, els objectius, els criteris i la manera de treballar de Josep Pla i Costa fan que siga una obra de característiques pròpies dins la lexicografia valenciana del segle passat, pel desig palpable de fidelitat a la realitat lingüística coneguda per l’autor. Hi ha, fins i tot, una actitud crítica davant el procés de redacció de les entrades, de selecció de variants o de recopilació de sinònims. Pla i Costa es presenta, doncs, com un observador sensible i primmirat de la llengua del seu temps i el seu diccionari conté informacions molt aprofitables.

Josep Pla i Costa va morir a l’Olleria el 1890, als 73 anys, per «un catarro crónico en broncoextasia».

Autoria: Òscar Pérez Silvestre

Josep Pla i Costa

Bibliografia


Llibres

Martines, Josep. El valencià del segle XIX. Estudi lingüístic del ‘Diccionario valenciano’ de Josep Pla i Costa. València-Barcelona: IIFV-PAM, 2000.