Llista alfabètica
Llista alfabètica

Wenceslau Rambla Zaragozà

Castelló de la Plana, 29 de setembre de 1948
Benicàssim, 21 de setembre de 2023

Fotografia de Wenceslau Rambla Zaragozà

Catedràtic d’Art i pintor

Des de ben jove, Wences Rambla va mostrar interés per la pintura, l’art i la filosofia. Va estudiar la Diplomatura de Magisteri a l’Escola Normal de Castelló, i ja allà va guanyar el 1r premi del Concurs de Dibuix i Pintura / Primera Promoció Pla 1967. Doctor en Filosofia i Ciències per la Universitat de València i titulat superior en Lingüística Valenciana i la seua Didàctica, va exercir la docència en l’educació secundària com a catedràtic de Filosofia i després es va incorporar al Col·legi Universitari de Castelló (CUC), adscrit a la Universitat de València. En 1993 va obtenir una plaça de professor titular en l’Àrea d’Estètica i Teoria de les Arts del Departament d’Història, Geografia i Art de la Universitat Jaume I de Castelló, on posteriorment obtingué també la de catedràtic.

De 1995 a 1997 va ser vicerector de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat Jaume I, càrrec que assumí de nou des de 2010 fins a 2018, més la de Relacions Institucionals. En 2006 fou nomenat acadèmic de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València. Jubilat en 2018, fou nomenat professor col·laborador honorífic durant el curs 2018-2019.

Va ser director adjunt del Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera Cerni de Vilafamés de 2000 a 2004. Fou membre de les associacions Valenciana i Internacional de Crítics d’Art i d’altres institucions i associacions com la Societat de Filosofia del País Valencià. Va formar part de la Comissió Científica i Artística del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana i del Consell Editorial de l’Anuari d’Estudis d’Arquitectura, de l’Anuari d’Espais Urbans i de la revista Diseñarte de la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic, DF.

La carrera professional d’aquest investigador i alhora artista plàstic s’articula en l’esfera de l’art, tant des d’un vessant teòric, abastant al seu torn els àmbits de la docència i la recerca, com de la pràctica purament artística. Va exposar en 121 mostres individualment i col·lectivament des de 1968 en nombroses ciutats espanyoles i de l’estranger: al Museu de l’Art Modern d’Egipte, a la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando (Madrid), al Museu de la Solidaritat Salvador Allende (Xile), al Museu d’Art Contemporani de Vilafamés (Castelló), al Museu de Belles Arts de Castelló, a la Cartwright Hall/Art Gallery and Museum a Bradford (Anglaterra), a la Institució Cultural de Cantàbria (Santander), entre d’altres. També va realitzar exposicions fotogràfiques, entre elles Cuba. Quo Vadis, on es mostra la barreja entre decadència i alegria de l’illa. Wences Rambla també estigué present als camps de l’Arquitectura i el Disseny, va pertànyer al comité editorial de l’Anuario de Estudios de Arquitectura del Departamento de Evaluación del Diseño en el Tiempo (Universidad Autónoma Metropolitana, Azcapotzalco, Ciutat de Mèxic) i a la revista especialitzada en temes de disseny i art mm1 Diseñarte (Universidad Autónoma Metropolitana, Ciutat de Mèxic).

En l’àmbit de la recerca publicà al voltant d’un centenar de ressenyes, capítols de llibres i articles sobre estètica, teoria i crítica d’art en valencià o castellà, des de 1990 prioritàriament dedicats a l’estètica del disseny. Des de 1996 pertanyia a l’Equip de Recerca sobre Disseny DISVA XXI. Realitzà diversos projectes finançats, dels quals sis com a investigador principal. A més, fou codirector de la col·lecció de monografies Dissenyadors Valencians. Ha sigut professor convidat per la Universitat de l’Havana, per la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic i per la Universitat de Santiago de Compostel·la.

Va publicar una vintena de llibres, entre els quals destaquen:

  • (1990). Seis poéticas figurativas en la Plástica de Castellón (1955-1985). Servei de Publicacions de la Diputació de Castelló (tesi doctoral).

  • (1989). Traver Calzada o el problema de la realidad (1989). Ajuntament de Borriana.

  • (1992). El surrealismo práctico de J. M. Doñate. Servei de Publicacions de la Diputació de Castelló.

  • (1996). Antoni Miró, Trajecte Interior. Objectes/Obra recent. Centre d’Art Contemporani Alba Cabrera. València.

  • (1996). Una aproximació a la teoria de l’art contemporani. Castelló de la Plana: Universitat Jaime I. 

  • (1998). Forma i expressió en la plàstica d’Antoni Miró. Alacant: Caja de Ahorros del Mediterráneo. 

  • (2000). Principales itinerarios artísticos del siglo XX. Castelló de la Plana: Universitat Jaime I. 

  • (2000). El diseño multidisciplinar de Daniel Nebot. Castelló de la Plana: Universitat Jaime I.  

  • (2008). Principales itinerarios artísticos en la plástica y arquitectura del siglo XX: una aproximación a la teoría del arte contemporáneo. Castelló de la Plana: Universitat Jaime I.

  • (2005). Vicent Martínez o el diseño de mobiliario en el marco de puntmobles. Castelló de la Plana: Universitat Jaime I. 

L’11 d’octubre de 1975 es va casar amb Sari Moliner Saborit a la parròquia de Sant Vicent Ferrer de Castelló de la Plana, amb la qual tingué dues filles: Mari Ros i Raquel.

Autoria: Maria L. Fernández

Wenceslau Rambla Zaragozà

Bibliografia


Llibres

Diversos autors. Wences Rambla. Balanç d’una trajectòria. València: Universitat de València, 2017.
Pascual Patuel Chust. Wences Rambla: un itinerario plástico. València: Mateu-Tormo, SL, 1993.
Rosalía Torrent. Wences Rambla: la pintura como conocimiento. La Vall d'Uixó: Ajuntament de la Vall d'Uixó, 2000.