Llista alfabètica
Llista alfabètica

Lluís Tramoyeres i Blasco

València, 1 de setembre de 1854
València, 30 d'octubre de 1920

Fotografia de Lluís Tramoyeres i Blasco

Periodista, arxiver i historiador erudit

Després de cursar els estudis de Filosofia i lletres a la Universitat de València comença, a una primerenca edat, la seva carrera dins del periodisme.

Entrà a formar part de la redacció de El Mercantil Valenciano, on va destacar en la seva tasca com a corresponsal de guerra durant la Tercera Guerra Carlina. Més tard, ja dins de la plantilla de periodistes de Las Provincias —on hi romangué més de vint anys— la seva tasca com a articulista de divulgació cultural assolí merescuda fama.

 

A més de periodista, va destacar com a investigador de la història valenciana. Igual que Roc Chabàs, es va centrar en la investigació del passat valencià a través de l'estudi, transcripció i interpretació de documents antics. Moltes d'aquestes investigacions van aparèixer a les pàgines de El Archivo, revista fundada per Chabàs on va col·laborar freqüentment. El 1889 aparegué una de les seves obres més conegudes: Instituciones gremiales, su origen y organización en Valencia.

Tot això li va fer guanyar la plaça de l'Arxiu Municipal de València, el que li permet accés a l'arxiu i un gran desenvolupament en els seus estudis d'investigació. També és nomenat catedràtic i secretari perpetu de l'escola de Belles Arts de Sant Carles, des d'on va ajudar a impulsar la creació del Museu de Belles Arts aconseguint, entre altres coses, que l'Estat es fera càrrec del pressupost del centre. La seva tasca va ser la d'ordenar les col·leccions amb rigor històric i obrir un saló dedicat a l'art modern a l'antic Convent del Carme. També va ser membre de la Reial Acadèmia de la Història i de la Reial Acadèmia de Belles Arts de San Fernando de Madrid.

El 1915, fundà i dirigí​, fins al dia de la seva mort, la revista Archivo de Arte Valenciano. Tot i que la seva tasca com a erudit de l'art valencià va ser la tònica dominant durant tota la seva vida, no deixà de banda l'estudi de la seva llengua natal.

Publicà, el 1879, encapçalant les pàgines del llibre de Constantí Llombart Los fills de la morta viva, «Estudi sobre la profitosa influencia que la restauració de la llengua llemosina puga tindre en el progrés provincial». Amb aquesta obra, premiada per Lo Rat-Penat, entra dins de la Renaixença valenciana, participant, entre altres institucions, en la pròpia societat Lo Rat-Penat com un dels seus membres més destacats. Diu Lluís Tramoyeres «el renaiximent de les llengües i literatura provincials» apareix com un dels fenòmens més significatius del seu temps. Tramoyeres coneix que a «França, Espanya, Itàlia, Anglaterra, Àustria i Bèlgica, en totes les nacions europees a on s'ha parlat en altre temps [...] llengües hui oblidades o poc cultivades, se veu lo propi fet, igual tendència». Tots aquest moviments culturals tenen com a objetiu, segons ell, «vigoritzar les races, caracterizar-les, donar-los vida pròpia, esperit nacional, senyalar l'obra pròpia de l'estranya, mostrar lo que ha sigut, lo que són i poden ser en totes les manifestacions de l'actividad social». Per a Tramoyeres la paraula Nació representa un concepte més fonamental que la d'Estat, i entenem per aquella, agregació d'hòmens nugats per certes condicions, distinguint-se totes les societats humanes per senyals [...] que varien de poble a poble. Aquests senyals que descobreixen la identitat nacional, els redueix a tres: Llengua, raça i territori. Estes condicions van tan agermanades que no podem membrar l'una sense menbrar l'altra, especialment les dues primeres, que formen la vida interna d'un poble i, completant-se amb la tercera, tard o promte, adquirix una raça la condició de nacionalitat». [i]

El 4 febrer 1912 sol·licità al ministre d'Instrucció Pública que se li concedís l'encàrrec de fer el Catàleg de Castelló argumentat, a favor seu, els seus treballs de recerca arqueològica i artística valenciana, així com la seva experiència en la investigació de restes epigràfiques, arqueològiques i artístiques del País Valencià. Se li concedeix aquesta tasca el 4 de març. Gairebé un any després, demana més temps en tractar-se, segons les seves pròpies paraules, d'una regió molt abrupta on les operacions de catalogació resulten extremadament lentes i difícils de realitzar. El 18 de gener de 1919, després de moltes dificultats, apareixen dos volums on es compila aquest Catàleg de Castelló on es recopilen monuments, objectes d'art i dades que abans eren pràcticament desconegudes.

 

[i] Cucó, Alfons. El valencianisme polític 1874-1929. Editorial Afers. p. 60-61.

Autoria: Jaume Crespo i Martínez

Lluís Tramoyeres i Blasco

Obra pròpia


Llibres

TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Las cofradías de oficios de Valencia. 1883.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Instituciones gremiales : Su origen y organización en Valencia. València: impr. Domenech, 1889.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Pinturas murales del Salón de las Cortes de Valencia . 1891.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Literatura "fallera". València: 1894.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. La cerámica valenciana . 1898.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. La pintura alemana en Valencia. 1900.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. El escultor valenciano Damià Forment. 1903.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. El pintor Luis Dalmau. 1906.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Hierros artísticos : aidabones valencianos de los siglos XV y XVI. Barcelona: Tip. de J. Vives, 1907.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. La Biblia valenciana de Bonifacio Ferrer : una hoja incunable del Apocalipsis . Madrid: Imp. de la Revista de Archivos, 1910.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. El Tratado de agricultura de Paladio : Una traducción catalana del siglo XIV. Madrid: Imp. de la Revista de Arch., Bibl. y Museos, 1911.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Un colegio de pintores : Documentos inéditos para la historia del arte pictórico de Valencia en el siglo XVII. Madrid: Lib. Gen. de Victoriano Suárez, 1912.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Las nuevas salas de López y Muñoz Degraín. València: Doménech y Taroncher, 1914.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. El Pintor Jerónimo Jacinto de Espinosa en el Museo de Valencia. València: Imp. de Antonio López y Compa., 1916.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Los Artesonados de la antigua casa municipal de Valencia : notas para la historia de la escultura decorativa en España. València: 1917.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. Catálogo de los periódicos de Valencia : Apuntes para formar una biblioteca de los publicados desde 1526 hasta nuestros dias. València: Librerías París-Valencia, 1991.
Articles en publicacions periòdiques

TRAMOYERES BLASCO, Lluís. «Las cuevas de Bocairente» a: Revista de Archivos, Bibliotecas y Museos, 1899, p. 138-144.
TRAMOYERES BLASCO, Lluís. «El Primer libro de actas municipales, ¿es el de Valencia?» a: Revista de Achivos, Bibliotecas y Museos, 1903, p. 91-95.